Danilo Kocić, novinar: Kratka istorija Leskovca – prvi film, rentgen aparat i auto (IX)  

Loading

ЛЕСКОВАЦ – Најстарији податак o приказивању филмова у Лесковцу датира из 1905. године. Вест о томе објављена је у ,,Ђачком напретку’’, дечјим новинама, које су излазиле у Лесковцу (II, бр. 3). У њему пише: ,,Електро-биоскоп позориште. Власник једног електро биоскоп-позоришта бавићи се у Лесковцу приредио је 13. септембра т.г. у лепој и пространој сали овдашње Гимназије представу за ђаке. Ђаци су плаћали по 0,10 дин. Наставници су пробрали комад који су деци показивали. Са великим интересовањем наши су ђаци (и мушки и женски) посматрали показане слике. Са особитим допадањем и веселошћу примљене су лепе шале: прождрљиви црнац и крађа јабука. И лепо би и корисно би било да се овакве ствари показују и ђацима наших сеоских школа. Представе се могу изводити и у дан у замраченим локалима, као је у Лесковцу и било.
Око 1909. године дошао је у Лесковац путујући боскоп Најдановића, који је поред биоскопа има и менажерију. Представе су даване у великом шатору на сточној пијаци (,,Говеђа пијаца’’). Тада је приказива и филм о крунисању руског цара Николе II.[1]
После балканских ратова отворена су у Лесковцу два биоскопа. Први је био смештен у сали хотела ,,Круна’’ и припадао је фирми ,,Pathe Friere’’. Други је припадао фирми ,,Gaumont’’, а био је смештен у великој дашчари, код касније Штиркине пекаре. Платно је било на средини сале, а публика га је гледала са две стране. Ђаци који су имали јефтинија места гледали су платно одстрага. У тим условима било је тешко читати натписе који су излазили наоколо. Ова сала је изгорела. Лесковчани претпостављају да је пожар био злонамеран, окривљујући за то конкурентни бископ.[2]
%
Први мотоцикл у Лесковцу је набавио 1910. године Андрија Кањан, монтер Електричне централе у Вучју. Мотоцикл је купљен за 550 динара, а био је израђен у Улму. На њему је Каљан долазио из Вучја у Лесковац.
%
Први ауто је у Лесковцу набављен 1911. године опет од Андрије Киљана. Ауто је био марке Laurin Klement, а био је изграђен у чехословачком граду Jung-Bunzlau. Ова кола имала су мотор од четири коњске снаге, трошила су 8 литара бензина на 100 километара, а развијала су максималну брзину од 36 до 40 километара на сат.
%
Први грамофон у Лесковац је донео 1905. године познати лесковачки авантуриста Јован ,,Портартурац’’. Када га је наместио на прозору једнспратне зграде где је била радња Тодоровића (ћошак до хотела ,,Круна’’), грамофон је изазвао велику сензацију. Под прозором се окупио цео Лесковац. Идућег дана долазили су сељаци у масама да чују чудо што ,,свира, пева и збори на трубу’’.
%
Први рентген апарат у Лесковцу набавио је др Жак Конфино 1924. године записано је у ,,Лесковачком гласнику’’, бр. 8, 1924, а први радио апарат у Лесковцу набавила је ,,Грађанска касина’’ 1925. године. (,,Лесковачки гласник’’, бр. 7).

[1] С. Димитријевић, Грађа за проучавање Лесковца и околине, стр. 23. (Напомена С. Димитријевића, Подаци Сретена Костића ,,Грозничке’’).
[2] Исто, стр. 23.

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: