Leskovac: Gradonačelnik posetio stare zanatske radnje u gradu

Loading

ЛЕСКОВАЦ – Градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић данас је посетио старе занатске радње у граду чији власници и запослени негују традицију свог посла и вештине преносе генерацијама. Обилазак је започет у најстаријој берберској радњи у Лесковцу „Перица“ преко пута „Зелене пијаце“. Градоначелника је дочекао власник Срђан Станковић који је посао преузео од свог оца и деде.
Обишавши најстарији берберски салон у граду градоначелник Цветановић рекао је следеће: „У нашем народу кажу људи да је много теже сачувати него настати. И баш из тог разлога жеља нам је да посетимо све старе занате, занате који чувају традицију, који се преносе са генерације на генерацију. Такав је фризерски салон „Перица”. Три генерације већ како раде показује да та традиција постоји, да људи који раде већ 20 година овде су задовољни и квалитетом услуга које они пружају, али и односом. Занатски радници све време радoм и својим златним рукама и са својих 10 прстију обезбеђују егзистенцију својих породица, али и показују да тај пламичак традиције опстаје и у нашем граду. Ми смо дошли како бисмо се захвалили породици Станковић на упорности, традицији, што 84 године опстајете, да вам пожелимо пуно среће, здравља и успеха и да наставите са одржавањем традиције“, додао је градоначелник.
Срђан Станковић, власник ове бербернице, казао је нешто о историјату исте: „Ова берберница отворена је 1936. године и отворио је мој деда Станковић Петар по коме је и названа радња „Перица“. Касније је отац наследио тај занат, па сам од оца наследио ја, ја сам трећа генерација.“
Након бербернице градоначелник је посетио фризерски салон „Бора плус“, породичну фирму у којој заједничким снагама услуге пружају отац и син у мушком салону и супруга власника и њихова снаја у женском салону. Салон поред традиционалних метода неге косе уводи и савремене ради унапређивања посла.
„Карактеристично је то што овде имате поред традиције и савремене методе, савремене апарате, овде имате чика Бору који скоро 60 година ради овај занат, као и његов син. Та традиција је лепа, и казује о квалитету рада, као и велики број муштерија. Нама је жеља да покажемо да традиција постоји да занатство, које је било доминантно у златном добу Лесковца и дан данас постоји“ – рекао је градоначелник у салону.
Господин Бора, власник фризерског салона, рекао је следеће: „Наш занат је врло уносан, треба га волети, поштовати, 58 година радног стажа имам, са задовољством и дан данас долазим на посао и ништа ми није тешко. Драго ми је што син наставља истим стопама, супруга и снаја су у другом салону, ми продужавамо традицију, имамо сталне муштерије које нас увек препоручују.“
Цекић Саша, син власника Боре, рекао је: „Пратимо модне трендове и трудимо се да улепшавамо наше грађане, да красе наше улице и да не каскају за другим градовима“
Градоначелник је данас посетио и обућарске радње у улици Ивана Милутиновића, „Жишић“ и „Таратумба“. Власници и уједно обућари у овим радњама истичу да су посао наставили након својих предака, да уживају у истом, али се суочавају са незаинтересованошћу младих нараштаја за обућарски занат и са смањеним обимом посла због масовне производње јефтине обуће.
Градоначелник је похвалио власника обућарске радње „Таратумба“ господина Стојиљковић Срђана због његове истрајности и стручности захваљујући којима се одржава  традиција дуга 60 коју је започео његов деда, а наставили он, његова браћа и стриц. Он је нагласио да на овај начин жели да покаже занатлијама да се њихов труд, рад и енергија коју улажу у свој посао цене и поштују. Стојиљковић је казао да је овај посао напоран и да изискује много времена, a по његовим речима, када једном уђе у крв, човек се навикне на све како позитивне, тако и негативне стране посла. Он се захвалио градоначелнику на заинтересованости за њихов посао и на искреној жељи да се помогне, те додао да је градоначелник редовна муштерија.
Градоначелник није заобишао ни најстарију обућарску радњу у граду која је основана 1902. године, а данас се налази у власништву Милана Жишића који свој посао ради на квалитета начин. Господин Жишић је истакао да он припада четвртој генерацији шустера у својој породици која се 118 година бави овим занатом. Обојица су изразили захвалност због посете и додали да је градоначелник Цветановић први високи званичник града који је њихове радње службено посетио и који се интересује за њихове потребе.
Данашњи обилазак завршен је у посластичари „Мињон“ једном од омиљених места окупљања од 1981. године где се посластице и напици припремају по старинским рецептима. „Традицију ове посластичаре чувају људи који устају ноћу да би муштерије дочекали свежи и квалитетни колачи. Зато ова породична посластичара успешно послује деценијама и опстаје на тржишту. Као одговорна локална самоуправа усмерићемо своје напоре да уредимо кеј, на који из „Мињона“ имате предиван поглед“ – закључио је градоначелник и најавио да ће пракса обиласка старих занатлија бити настављена и у наредном периоду.
Извор: званични сајт Града Лесковца

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor