Vlasotince: Održana tribina Udruženja za zaštitu prirode „Samokov“

Loading


ВЛАСОТИНЦЕ – Удружење грађана “Самоков”, које у својим редовима окупља заинтересоване грађане из више градова Србије, у просторијама власотиначке Народне библиотеке организовало трибину на теме обновљивих извори енергије и утицај МХЕ на мале водотокове у Србији. Поздрављајући присутне, председник удружења Небојиша Миловановић је рекао да се удружење бави питањима и проблемима везаним за заштиту животне средине и да ова заштита представља борбу за решавање проблема како би се стало на пут даљем урушавању природе.
“Удружење окупља чланове из многих градова Војводине, Рашке, Прокупља, Бруса, Власотинца, Ниша и других градова. Удружили смо се да будемо легитимни представици људи који имају еколошке проблем. Имамо велики број стручњака, пре свега из области заштите животне средине. Морамо да понудимо адекватна решења за проблеме из области екологије, јер смо природу позајмили од унука, на нама је да видимо шта ћемо и како ћемо је сачувати”, рекао је Небојша Миловановић.
У име организатора трибине, присутне је поздравио Мирослав Краинчанић и истакао да су сви проблеми који се налазе на територији Србије пресликани и код нас, у већем или мањем обиму.
Овом приликом присутни су упознати са његовим тридесетогодишњим радом у области заштите и очувања природе.
Представник Удружења, Соња Николић, говорила је о обновљивим изворима енергије, њиховим предностима, манама и препорукама у вези обновљивих извора енергије.
Доцент др Ратко Бајчетић говорио је о утицају МХЕ на мале водотокове у Србији. Он је том приликом истакао да Србија спаде међу најсиромашније земље по питању домицилних вода, да падавине током године имамо најмање тамо где су најпотребније, да су дуги периоди малих вода и да више вода отиче из Србије него што дотиче. Ратко Бајчетић је истакао да није противник изградње минихидроелектрана под одређеним условима, тамо где услови то дозвољавају као што је случај у појединим деловима Војводине.
Присутни грађани имали су прилику да учесницима трибине поставе питања на која су они стручно одговарали. На трибини је било речи и о стању на сливу реке Власине и проблемима везаним за водоснадевање наше општине – преноси лист Власина.

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: