Dan državnosti Srbije: Odlikovani Gimnazija Leskovac, Narodni muzej i prof. dr Hadži Đokić…

Loading

Поводом празника, Дана државности Републике Србије, председник Александар Вучић је у Београду доделио признања заслужним институцијама и појединацима. Одликовања су уручена Гимназији Лесковац, Сретењски орден другог реда, Народном музеју Лесковац, Сретењски орден трећег реда и академику, проф. др Јовану Хаџи Ђокићу, рођеном Лесковчанину, Карађорђева звезда трећег реда.

Како је речено на додели, Гимназији је одликовање уручено као једној од најстаријих и најпрестижнијих васпитно образовних установа на југу Србије која пуних 140 година представља стожер знања и образовања. Сретењски орден уручен је директорки школе Драгани Цветановић.
Музеј у Лесковцу великим бројем свеобухватних пројеката брине у културно историјској баштини југа Србије и афирмише културно благо тога краја. У свом саставу има одсеке за археологију, етнологију, историју, историју уметности и ликовну уметност. Ово је образложење којим је музеју додељен Сретењски орден трећег реда, а примила га је директорка Мира Ниношевић.
Лесковачка гимназија и Народни музеј једине су институције са југа Србије којима су уручена одликовања.
Поред ове две институције, признање, Карађорђева звезда трећег реда, уручено је и академику Јовану Хаџи Ђокићу, професору Медицинског факултета Универзитета у Београду, који је готов цео радни век провео на Уролошкој клиници у Београду. Хаџи Ђокић је члан Академије медицинских наука Српског лекарског друштва и редовни је члан Српске aкадемије наука још од 2003. године.
Извор: Званични сајт Града Лесковца

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: