Udruženje građana „Naše Porečje“ verni čuvar zavičajne baštine

Loading

ВУЧЈЕ, ЛЕСКОВАЦ – Километри удаљености, висине солитера, рафови мега маркета, излози шопинг-молова пуни изазовних брендова, светла велеграда, чари метропола, мањак времена /и још неки „украси“ такозваног урбаног живота/ допринели су да се, нажалост, многи људи одроде од завичаја. Од тренутка када се крене „у свет“ синдром звани „избледела слика“ лагано из албума људских сећања брише слике детињства, улица родних градова, сокака живописних варошица, пејзаже брежуљака, обрисе планина, немирне потоке и реке, старе воденице … Они којима срца куца у ритму завичаја, а слике његове неизбрисиво остану у сећању, они који ма где живели и било чиме се бавили – управо oни се труде да му узврате не само љубављу већ и добрим делима.

Тако је, ради остваривања циљева у области промовисања идеје о напретку у делу квалитетнијег живота на територији Поречја, 19. маја 2019. године у Вучју основано нестраначко, невладино и непрофитно Удружење грађана „НАШЕ ПОРЕЧЈЕ“.

Удружење „Наше Поречје“ формирано је са мисијом да помогне родном крају, да упозна ширу јавност са бројним потенцијалима Поречја – природним, историјским, привредним, културним… Основни циљ удружења је да активностима и пројектима допринесе развоју, заустављању економске миграције и побољшању демографске слике читавог краја. Жеља је да овај део лесковачке општине постане туристички центар јужне Србије, јер за то има предуслова, али да би се привукли туристи из региона и света мора се много радити на побољшању путне и остале инфраструктуре, као и на ревитализацији објеката који имају туристички потенцијал.

Мисија је Удружења да Поречје оживи, доживи препород, да се у комуникацији са релевантним институцијама интензивирају активности и реализују пројекти који ће допринети бољем квалитету живота свих генерација, да млади људи раде и пристојно зарађују, оснивају и проширују породице и остану у родном крају. Удружење, састављено од марљивих и честитих људи, који живе и раде на простору Поречја, широм Србије, али и оних које је пут одвео у далеки свет, дало је себи задатак да интензивно ради на промоцији потенцијала које нуди овај крај – од израде промотивних филмова који представљају природне лепоте и културно-историјску баштину Поречја, до иницијатива за активирање неких привредних делатности.

Са свог веб сајта „Наше Поречје“ упућује позив и добродошлицу свим људима добре воље са својим идејама и активностима допринесу тој мисији, а наш портал ‘’Вести и огласи југа‘’ ускоро ће вас у неколико епизода упознати са богатом културно-историјском и свеколиком баштином овог краја.

Милорад Цветковић, аутор прилога, уредник сајта, одличан новинар и писац из Лесковца

Izvor: Vesti Oglasi Juga

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: