Fondacija „Tanja Petrović“: „Teatar Gimnazijalac“ dobitnik specijalne Plakete za entuzijazam u kulturi

Loading

BEOGRAD – Portal za kulturu Jugoistočne Evrope SEEcult.org je ovogodišnji dobitnik Nagrade za izuzetan doprinos afirmisanju kulture i umetnosti u medijima, Fondacije „Tanja Petrović“, koja će biti uručena u četvrtak 27. februara, u 13 sati, u Jugoslovenskoj kinoteci.

Portal za kulturu SEEcult.org već 18 godina doprinosi razvoju otvorene kulturne i umetničke scene u Srbiji i Jugoistočnoj Evropi, promovisanju multikulturalne i međunarodne saradnje u regionu i šire. Na portalu je do sada objavljeno više od 400 000 tekstova iz oblasti kulture i umetnosti, koji su obogaćeni vizuelnim-foto i video sadržajima. Od svog osnivanja do danas, SEEcult.org realizovao je i niz projekata koji se tiču savremene vizuelne umetnosti, kulturne politike, edukacije i kritičkog sagledavanja savremenog stvaralaštva. Među njima su regionalni projekti “Criticize This!”, “Let’s Talk Critical Art”, “Abeceda nezavisne kulture” i “Arhiv kao praksa”. U saradnji sa institucijama kulture u Srbiji i regionu, organizovao je više reprezentativnih izložbi.

Fondacija, ove godine, specijalnu Plaketu za entuzijazam u kulturi dodeljuje gimnazijskom pozorištu iz Lebana, „Teatru Gimnazijalac“ koje je, tokom deset godina postojanja, nagrađivano tri puta na gimnazijskim, pozorišnim takmičenjima, da bi prošle godine, protestima osvajalo slobodu za svoju, zabranjenu predstavu „Mrtvo more za početnike“, nastalu po motivima knjige „Seks za početnike“, Jasminke Petrović i pripovetke Radoja Domanovića „Mrtvo more“.

Fondacija je osnovana u znak sećanja na prerano preminulu Tanju Petrović koja je, kao autor, novinar i urednik, svoj profesionalni život posvetila promovisanju kulture i umetnosti u medijima, radeći u redakcijama kulture, izdavačkim kućama i kao gradski sekretar za kulturu.

Dosadašnji lauerati nagrade su, novinar, filmski i književni kritičar Milan Vlajčić, kultni radijski autor Žikica Simić, urednica i autorka emisije „Trezor” Bojana Andrić, novinar, rok kritičar i publicista Peca Popović, teatrolog, pozorišni kritičar, umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica i novinar i kolumnista Teofil Pančić. Plaketa za entuzijazam u kulturi je, do sada je dodeljena Omladinskom klubu iz Leskovca, “Ančiki – OKAn” i Medjunarodnom festivalu kratkog igranog filma „Bašta Fest” iz Bajine Bašte.

Osnivači Fondacije „Tanja Petrović” su Antonela Riha, Borut Vild, Vojka Pajkić Đorđević, Katarina Španić Ostojić, Olivera Milošević, Srdan Golubović, Tamara Pupovac i Jelica Greganović – objavljeno je na zvaničnom sajtu Fondacije “Tanja Petrović”.

Душан Благојевић, професор српског језика, најзаслужнији за успех “Театар Гимназијалац”

Gimnazija Lebane: Direktor podneo ostavku posle protesta učenika

 

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor