Leskovac: Uspešan početak drugog polugođa

Loading

ЛЕСКОВАЦ -У сали Скупштине Града Лесковца одржан је традиционални састанак на почетку другог полугодишта школске 2019/2020. Састанак је, као и претходних година, водио градоначелник др сци. мед. Горан Цветановић, у присуству члана Градског већа задужене за просвету Бранкице Стаменковић, начелника Градске управе Милоша Цветановића, шефа Одељења за друштвене делатности Саше Младеновића и шефа Одељења за финансије Марије Милосављевић. У уводном излагању, градоначелник је истакао важност просветних радника и нагласио да му је задовољство што на почетку сваке школске године и сваког полугодишта може да поразговара са свима њима, као и да су ови састанци иделна прилика за подсећање на улагања у област образовања, и за саслушавање проблема и усаглашавање будућих планова.

„Многи људи нису свесни да поред родитеља, ви, просветни радници, играте кључну улогу у стасавању и обликовању будућих академика, доктора, професора, инжењера, па и политичара“, нагласио је Цветановић.  – „Заиста смо се озбиљно посветили реновирању, реконструкцији и енергетској санацији васпитно-образовних институција у Лесковцу. Недавно се Основна школа „Васа Пелагић“ придружила осталим школама на територији нашег града са високим степеном енергетске ефикасности и савременим условима за рад. У реконструкцију ове школе је уложено 218.000 евра. Исто важи и за Основну школу „Вук Караџић“ у Печењевцу у коју је преко пројекта „Радимо за бољу будућност деце“ уложено око 5 милиона динара. Данашњи дан, али и период пред нама ће свакако обележити враћање ученика Основне школе „Јосиф Костић“ у њихове учионице“, казао је градоначелник осврћући се на завршене пројекте а искористио је прилику и да најави неке од предстојећих пројеката: „Желим да вам ставим до знања да ћу са својим тимом још преданије наставити да се борим за сваког наставника, сваку учионицу, свако игралиште и сваки терен. Ускоро нас очекује расписивање јавне набавке за почетак реконструкције Трговинско-угоститељске школе, а у предстојећем периоду израђиваће се пројекти за реконструкцију и енергетску санацију на објектима Школе за основно и средње образовање „11. октобар“, Школе за текстил и дизајн, Основне школе „Вожд Карађорђе“, која је прошле године добила модерну фискултурну салу у вредности од 34,7 милиона динара и ОШ „Аца Синадиновић“ у Предејану. Нећемо се зауставити све док не обезбедимо једнаке, адекватне услове рада, за сву децу која живе на територији нашег града јер је свако то заслужује“, казао је Цветановић и додао да издвајања за област образовања за ову годину износе 707 милиона динара.

Поред улагања у школске објекте, градоначелник је говорио и о награђивању младих талената и нагласио да је од 2013. године до данас награђено преко 3.000 младих са преко 80 милиона динара. Поред издвајања за успешне, младе таленте, градоначелник је поменуо и средства која се издвајају за јубиларне награде и трошкове превоза просветних радника и казао да је прошле године из буџета града за путне трошкове просветних радника за 15 месеци издвојен износ од око 39,2 милиона динара, док је планирана сума за текућу годину 34,5 милиона динара. За јубиларне награде је прошле године издвојено 17,2 милиона, док ће у те сврхе за 2020. годину бити утрошено 19 милиона динара.

На данашњем састанку градоначелник је говорио и о признањима урученим Гимназији, Музеју, академику Јовану Хаџи-Ђокићу, о признању магазина FDI Inteligence, The BIZZ AWARDS, ресертификацији Града Лесковца и BFC сертификату који је ове године Лесковац добио по четврти пут са процентом испуњенопсти критеријума од чак 96,33%, а осврнуо се и на промоцију потенцијала Града Лесковца на међународним туристичким сајмовима одржаним у Бугарској и Београду: „Након знања које им ви, поштовани просветни радници пренесете наша деца у Лесковцу имају где да раде и да наставе своје животе, зато што предано радимо на свим пољима. Имају сунце своје земље, да их чува и греје, зато што ми радимо за њих, за њихову будућност“, закључио је градоначелник.

Александар Ничић, председник синдиката образовања Јабланичког округа, обратио се присутним директорима и захвалио граду и представницима града, јер су до сада показали да имају слуха за све проблеме на које је синдикат указивао: „За разлику од неких претходних времена није било гурања проблема под тепих, њима се приступало како би се ти проблеми решили. Наравно да је импозантно чињенично стање јер се коначно улаже у установе образовања о томе говоре подаци који су малочас презентовани у филму.“ Он је нагласио да је однос према просветним радницима значајно променио и да се коначно у року измирују све законске обавезе према запосленима у школама –  за разлику од неких претходних периода почело се са исплатама јубиларних награда према законским прописима, путни трошкови се сада исплаћују месец за месец, као и надокнада трошкова за полагање испита за лиценцу.

Данашњем састанку присуствовао је и директор РТС Крос-а Стеван Ковачевић том приликом рекао је следеће „Крос РТС-а основан је 20. априла 1991. године као једнодневно такмичење у Сремској Митровици. На иницијативу вашег града и Зајечара, Крос РТС-а је доживео трансформацију и данас ова приредба живи 365 дана и поред такмичарских делова има неколико образовних сегмената и веома смо поносни ми који реализујемо ту приредбу на чињеницу да је за ових 30 година, иначе ове године се одржава јубиларни крос, циљем прошло више од 7 милиона младих ученика основних и средњих школа, али и предшколаца.“

„Крос сада има 7 такмичарских делова. Један од њих се одржава у истом дану, ове године 22. маја. Тог дана у 10 сати из студиа наше телевизије и Радио Београда 1, министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић означиће почетак те приредбе. Верујемо да ћемо 2. пут у историји тог дела кроса надмашити бројку од 500 хиљада такмичара.“

„Верујем да ће се Лесковац вратити у врх масовности ове године. Градоначелик Цветановић добио је највеће признање ове наше приредбе – златно знамење,“ – рекао је директор Ковачевић и уручио захвалницу Граду Лесковцу и градоначелнику коју раније нису били у прилици да уруче.

Драгана Цветановић, директорка Гимназије Лесковац, поделила је своје утиске са доделе Сретењског ордена другог реда: „Велика је част за мене, као директора, за колектив Гиманазије, мислим да су поносни сви бивши, садашњи и будући ученици, јер ово улази у историју школе и града Лесковца. Награда није дошла случајно. Велики удео има Град Лесковац на челу са градоначелником. У школу је уложено много: у зграду, наставна средства, опремање кабинета, а све са циљем да наши ученици постижу што боље резултате у учењу и даљем напредовању, што можемо видети кроз велики број републичиких награда које Гиманзијалци освајају. “

Члан Градског већа Бранкица Стаменковић том приликом додала је: „Била ми је част и привилегија да будем присутна на додели Сретењског ордена Гимназији будући да се ради о одликовању које се добија указом председника Републике и да је то једно до највећих одликовања које може да се добије за заслуге у просветном раду наше земље. Још ми је веће задовољство што сте ви међусобно као колектив средњих школа стали иза ове награде и то овој награди даје још већу вредност и значај.“

У отвореној дискусији реч су узели директори појединих школа, похвалили рад градоначелника и локалне самоуправе и исказали потребе и планове својих школа.

Извор: званични сајт Града Лесковца

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor