Srba Takić: Narodna biblioteka u Vlasotincu starija 18 godina nego što se do sada mislilo!

Loading

VLASOTINCE – Tragajući za temama i informacijama koje su predstavili u osmom broju časopisa “Naše Vlasotince”, uredništvo je otkrilo podatak da je vlasotinačka Narodna biblioteka starija 18 godina nego što se do sada smatralo!

Srba Takić, urednik časopisa, kaže da je biblioteka u Vlasotincu osnovana 1894. godine, a ne 1912. godine tako da nije stara 108 već 126 godina. “Ovo će svakako biti tema za naše nove brojeve, jer smo u državnom šematizmu sa kraja 19. veka stoji podatak u poglavlju “Čitaonice u Kraljevini Srbije” da je u Pirotskom okrugu, gde je Vlasotince tada pripadalo, čitaonica otvorena 1894. godine, a prvi bibliotekar je bio izvesni Cvetko Petković”, navodi Takić, a prenosi sajt Sanalife.

Inače, i u novom broju časopisa “Naše Vlasotince”, koje je promovisano u Giginoj kući objavljena su zanimljiva istraživanja, teme, svedočenja, sećanja i intervjui. Za časopis su, između ostalih, pisali Sava Ćukalović, Branko Dimić, Petar Šušulić, Slobodan Ćukalović, Milan Ž. Trajković, Daliborka Alihodžić, Dragoslav B. Petrović, Đorđe Stojilković, Dragan D. Vidosavljević, Blagoje  Stojanović i drugi.

 

 

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor