LKC: Solistički koncert Zorana Krajišnika, profesora gitare, 5. marta u 20 časova

Loading

LESKOVAC – Povodom Dana žena, u četvrtak, 5. marta 2020. godine u 20 časova u Velikom holu Leskovačkog kulturnog centra biće održan solistički koncert Zorana Krajišnika, profesora gitare na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Profesor Krajišnik je jedan od najpoznatijih srpskih gitarista i dugogodišnji prijatelj Leskovca koji svoje znanje redovno prenosi polaznicima STRINGS letnje akademije muzike. Njegov koncert u Leskovcu će biti pre učestvovanja na prestižnom Guitar Art festivalu u Beogradu a nakon turneje po Sjedinjenim Američkim državama i regionu.

Za koncert nežnijem polu u Leskovcu spremio je specijalan program sa delima Vajsa, de la Mate, Ramireza, Dijensa, Sinesija i Baha.

Ulaz na koncert je slobodan

P.S.

Sa samo 16 godina Zoran Krajišnik (Sarajevo, 1968), gitarista, snimio je svoju prvu samostalnu LP ploču za sarajevski Diskoton. Prve poduke iz gitare dobio je u Sarajevu. Diplomirao je i završio magistarske studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu (klasa prof. V. Ogrizović). Pohađao je majstorske kurseve kod čuvenih pedagoga i umeetnika kao što su R. Aussel, C. Cotziolis, D. Russell, L. Zea i M. de Santi. Od 1996-1998. godine  bio je student prestižne Solist-klase prof. L. Triera na Royal Danish Music Conservatory u Kopenhagenu (Danska).

Dobitnik je nagrada na brojnim takmičenjima i festivalima: Internacionalno gitarsko takmičenje Volos (Grčka, 1981, 1986, 1988), Rekanati (Italija, 1982, 1983, 1984),  specijalne nagrade za najuspešnijeg učesnika  Međunarodnog takmičenja u Livornu (Italija, 1984), zatim druge nagrade na takmičenju M. Giuliani u Bariju (Italija, 1990) i druge nagrade (prva nije dodeljena) na takmičenju F. Sor u Rimu (Italija,1995).

Nastupao je kao solista ili sa simfonijskim orkestrima širom zemlje i sveta (Rusija, Slovačka, Nemačka, Francuska, Danska, Engleska, SAD, Rumunija, Mađarska, BiH, Makedonija, Crna Gora, Hrvatska, Slovenija, Italija, Luksemburg, Grčka). Veliki broj solističkih i koncerata u kamernim formacijama održao je  na čuvenim festivalima kao što su Guitar Art Festival u Beogradu (2006, 2009, 2015), Kotor Art (Crna Gora), NOMUS, Sarajevska zima itd.

Snimio je CD u produkciji Swiss Record Company, CD Alba del Dia sa flautistkinjom Laurom Levai Aksin,  solistički CD Horizonti i CD Ben ritmato e deciso sa klarinetistom Aleksandrom Tasićem sa kojim svira u duu od 2007. godine..

Zoran Krajišnik je redovni profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i Banja Luci. Pokretač je Guitar Festa u Banja Luci. Jedan je od osnivača Asocijacije gitarista Srbije.

Od 2012. do 2015. godine je vršio dužnost dekana Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu.

Leskovački kulturni centar

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor