Leskovac: Fontana iz centra grada seli se u park “Devet Jugovića”

Loading

ЛЕСКОВАЦ – Уређење парка „9 Југовића“ започето је припремним радовима за постављање фонтане која је некада красила централни градски парк. Градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић је, у пратњи директора ЈП „Урбанизам и изградња“ Новице Николића, обишао радове и том приликом казао да је Парк “9 Југовића” једна од најстаријих градских уређених површина и једно је од омиљених места окупљања свих генерација.

„Од изградње у парку су рађене само ситније поправке и одржавања. Зато смо одлучили да ову лесковачку оазу унапредимо и учинимо још пријатнијом за боравак свих наших суграђана. Да бисмо сачували специфичности нашег града, попут фонтане која је красила градски парк, одлучили смо да је преместимо овде уз максимално очување тренутног изгледа парка. Вредност радова на премештању фонтане износи 4,4 милиона динара. Ови радови нису крај улагању у “9 Југовића”. Очекује нас уређење нижег нивоа парка, где деценијама, осим уређења степеништа у шта је уложено 880 хиљада динара, није било већих реконструкција. Радови у вредности од око 3 милиона динара ће подразумевати уређење постојећих праваца, изградњу нових и уређење постојећих стаза и постављање ограде са западне стране. Што се тиче горњег дела парка, ту смо изградили теретану на отвореном, и у овој години, вероватно крајем лета, очекују нас радови на постојећим стазама и дефинисање спортске стазе за трчање” – најавио је градоначелник и похвалио удружења младих „Хисарски шампиони“ и „Логос“ који су сопственим иницијативама поставили рампу за особе са инвалидитетом, уредили мање стазе, степениште и посадили четинаре око парка.

Градоначелник је говорио и о Централом градском тргу и подсетио да је добар део радова завршен иако су почели у зимском периоду, а о детаљима је причала Сузана Гребенаревић, архитекта која је задужена за овај пројекат: „Застоја у радовима је било само у периоду временских непогода, радови се итекако изводе, али нису видљиви зато што се радило на реконструкцији водоводне и канализационе мреже, ископима напојне мреже за напајање. То су радови који ће бити видљиви тек у мају и не тичу се поплочавања.“

„Идеја је да исти амбијент који смо имали у центру парка имамо и овде. Циљ овог пројекта је да фонтану из Централног парка пребацимо у парк 9. Југовића“. Тренутно се изводе земљани радови, па онда долазе бетнски радови, и онда уградња свих оних елемената који су били на фонтани. Тако да, имаћемо све што смо имали и доле. Пребацујемо поред тих елемената и пумпе и опреме из ормана и стубове, светиљке, све што може да се искорити са претходне фонтане”, додао је директор ЈП „Урбанизам и изградња“ Новица Николић – објављено је на званичном сајту града Лесковца.

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor