Narodna biblioteka „Radoje Domanović“: Audio knjiga „Zorka Mantina“ Nenada Kražića (iz leskovačkog života)

Loading

ЛЕСКОВАЦ – Лесковачка Народна библиотека „Радоје Домановић“ објавила је аудио књигу „Зорка Мантина“ Ненада Кражића (из лесковачког живота). Познати лесковачки писац и публициста Ненад Кражић преминуо је 3. јануара 2019. године у 79. години живота. Његов рад опширно је представљен у књигама Д. Коцића Лесковачки писци – трагови и трагања и Лесковачки писци – библиографије и коментари. Преносимо одломак „Зорке Мантине“ са сајта Народне библиотеке „Радоје Домановић“.

I

Ненад Кражић: Зорка Мантина (одломак)

ЗОРКА: (пред огледалом у девојачкој соби и чешља се): Ја сам Зорка Мантина на Диче јорганџију ћерка. Еве, спремам се за гледање. Од пладне ће дођујев момци да ме гледав. Ни јед’н за једнога неје, него, ете, татко запеја да се одавам… а ја, које да работим, ја ћу ги прегледам па, ако ги бегендисујем, ћу пристанем на ’едно шетање мак’р. Неће ме изедев! Овуј годину искрши си ноге од големо шетање по лесковачку чаршију, а оно све кој од куга. Све неки шугави зајци… Јоште им жуто око уста, а ће се женив. Беше такој јед’н Ване ,,Зунзар’’, убав и наочит мом’ак. Него, које ми вредеше кад нуме ни две унакрст да прозбори. Идомо такој поред Ветерницу, беше т’мнина. Ја ћутим и чекам да он нешто прозбори, а он ће ми рекне:
-А зашто, мори, па ти ћутиш?
Ја на њега:
-Што па ти не збориш?
И такој се пола сат погађамо кој ће први прозбори, па му на крај реко:
-Фала ти, Ване, на орату!
– Он, ћелаш, вика:
-Јес, јес! – па ућута, ко немча.
Ја се т’г обрну и реко:
-Ване, поштом немамо које да оратимо и не си каил да си идемо дом, ће се видимо други пут. А он се обрну па се издра:
-Куде ћеш, мори, т’мн сам смислија које да зборимо, а ће бегаш.
Мора се нађујемо још енпутке. Ја се зарадува и пита’ га које ће зборимо, а он, синдрак нијед’н, вика:
-Кол’ко ће татко мираз да дава сас тебе? Ће падне ли и оној лојзе у Рударе? Кад тој чу, ја му се угледа у очи и реко:
-Мрш, будало ћифтинска! – и отидо си…

 II

Истакнути лесковачки књижвник, сликар и дугогодишњи културни радник Ненад Кражић рођен је угледној лесковачкој занатској породици 1941. године. Основну и средњу школу завршио је у Лесковцу, а Академију за позориште, филм, радио телевизију у Београду. Десет година је радио као професор уметничких предмета усредњим школама у Лесковцу и Лебану, да би радни век наставио као директор Дома културе младих и лесковачког Биоскопа и као председник Културно-просветне заједнице Лесковца.

Био је талентовани писац и сликар. Објавио је неколико књига прича и драма из лесковачког живота, које су са успехом игране, претежно на аматерским сценама. Његова „Зорка Мантина“ имала је на стотине извођења широм земеље. Такође је запамћен као даровит сликар на чијим платнима су доминирали урбани мотиви његовог родног града.

Добитник је значајних прознања, како за уметничка остварења, тако и за друштвени ангажман. Поменимо само Октобарску нагрду Лесковца, Новембарску награду Лебана, Златни значку Културно-просвезне заеднице Србије и др. Ненеад Кражић сахрањен је 4. јануара на Шпитаљском грубљу у Лесковцу.

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor