Leskovac: U zatvoru zaražena virusom korona jedna osoba, 41 zaposleni u ovoj ustanovi u samoizolaciji

Loading

ЛЕСКОВАЦ – Градоначелник Лесковца Горан Цветановић  саопштио је данас, након питања новинара, на конференцији за новинаре, да је једна особа у лесковачком затвору заражена вирусом короне и да се због тога 41 запослени у овој установи налази у самоизолацији

На конференцији за новинаре градоначелник Лесковца др Горан Цветановић  обавестио јавност да се број званично оболелих од корона вируса у Јабланичком округу попео на девет, да је узето 24 узорка чији се резултати чекају и да се 314 људи са територије Јабланичког округа и 302 из Лесковца налази у самоизолацији и под надзором лекара због тога што су били у непосредном контакту са оболелима. Такође је изнео информацију о броју особа које су у обавезној самоизолацији због повратка из иностранства у трајању од 28 дана – тренутно је њих 770 за Јабланички округ (од тога 729 из Лесковца) у обавези да не напушта свој дом.

Цветановић  је период пред нама окарактерисан као најкритичнији јер се очекује највећи раст заражених и стога апеловао на све без изузетка да се придржавају наложених мера и додао да се рад волонтерских кол центара одвија несметано, да је комуникација између волонтера и најугроженијег становништва на завидном нивоу, те да је до 10 часова упућено чак 3245 позива и 1076 излазака на терен.

Директор Опште болнице Лесковац др Небојша Димитријевић је говорио о симптомима овог вируса и рекао да су малаксалост, повишена температура и суви кашаљ без искашљавања први индикатори због којих се треба јавити лекару и додао да амбуланта за пријем и преглед фебрилних пацијената ради 24 часа дневно те да је пре доласка у исту неопходно да изабрани лекар пацијенту изда упут. Он је објаснио да пацијента на капији лесковачке болнице дочекује медицинско особље, и особе за које се сумња да су инфицирани упућују десно у амбуланту која је оформљена специјално за пацијенте са повишеном температуром и сувим кашљем, док се остали пацијенти упућују на Службу ургентне медицине. Када пацијент дође у амбуланту за фебрилна стања, прегледаће га дежурни лекар и уколико је потребно упутити на препирање плућа у Дом здравља, давање крви на анализу или скенер плућа. На основу свих тих фактора лекар процењује да ли је потребно укључити инфектолога и пулмолога који ће одлучити да ли је потребно примити пацијента на Службу за инфективне болести или упутити у Ниш на Клинички центар.

Директорка Завода за јавно здравље др Александра Николић је јавност обавестила да се сви контакти са званично оболелима третирају као потенцијално заражени и због тога се толико инсистира на социјалном дистанцирању. Поред потврђених девет случајева, за остала лица чији узорци су послати институту Торлак се очекују резултати анализе. Уједно је речено да ове особе нису биле у контакту са деветоро регистрованих оболелих. Она је апеловала на грађане да због лакших инфекција не долазе у здравствене институције примарне и секундарне заштите већ да се пацијенти телефонски информишу о терапији коју би требало да узимају јер се на тај начин спречава да дођу у контакт са вирусом корона.

Николићева је данас говорила о чињеници да су медицински техничари Завода за јавно здравље и Дома здравља Лесковац послати на обуку ради узимања узорака потенцијалним оболелима и истакла да још увек чекају упутство о томе где ће се анализе спроводити.

Он је говорио и о дезинфекцији заједничких просторија у стамбеним зградама и казао да се сви станари лесковачких зграда који имају проблем са тим обрате волонтерском кол-центру града Лесковца који ће примедбе даље пренети Одељењу за комунално стамбене послове, саобраћај и инфраструктуру Градске управе града Лесковца.

„Што се тиче ситуације са дезинфекцијом улаза стамбених зграда, овим путем желим да обавестим јавност и све станаре у лесковачким зградама да је дезинфекција заједничких просторија дужност управника зграда. Након седнице Градског штаба за ванредне ситуације, одржане 16.03.2020, једна од наредби била је да се организује састанак са свим управницима зграда како би се организовало спровођење неопходних мера на спречавању ширења вируса. Након тога шеф Одељења за комунално стамбене послове, саобраћај и инфраструктуру одржао је састанак 17.03.2020. са свим управницима стамбених јединица где их је обавестио о мерама које треба да предузму у тренутној ситуацији. Управници зграда су ти који треба да организују и спроведу мере и на њима је да са станарима договоре уређење и дезинфекцију заједничких стамбених просторија“, објаснио је градоначелник и казао да у Лесковцу има 406 стамбених јединица, од тога професионални управници управљају са 237 јединица, док је 169 управника из редова станара. Што се тиче професионалних, следећи спроводе управљање: ИЗИ СМАРТ, 5 управника, 130 јединица; СИН КОНСАЛТИНГ, 1 управник, 30 јединица; ПЕГАЗ 1 управник, 51 јединица; и НИН УПРАВНИК, 1 управник, 26 јединица. ИЗИ СМАРТ је извршио дезинфекцију својих јединица у сарадњи са фирмом ЕКО ФРЕШ из Крушевца, а да за остале нема података.

„Сви заједно треба да будемо солидарни, мудри, храбри и истрајни јер, једини начин да победимо у овој борби која се води широм света јесте да се придржавамо савета и мера надлежних органа. Сада је најважнија самоконтрола, није време за дружења, јер право на живот је основно право. Сви морамо допринети да буде што мање оболелих и тешких последица. Хвала свима вама који се придржавате савета. Хвала и свим оним дивним људима који брину о свима нама свакодневно. Захвалност суграђанима који раде у продавницама и маркетима, у јавно комуналним предузећима, хвала фармацеутима, хвала возачима, хвала вама, представницима медија. Велико хвала упућујем и здравственим радницима који се у овој бици налазе у првим борбеним редовима, који раде најважнији и најтежи посао“, рекао је данас Цветановић и на крају поручио свим суграђанима да издрже, да ћемо изаћи из ове ситуације, али да само од нас самих зависи са каквим последицама –објављено је на званичном сајту града Лесковца

 

 

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor