Mr Perica Pešić, pisac iz Leskovca: Klub mladih pisaca (1958-1972)

Loading

ЛЕСКОВАЦ – Мр Перица Пешић, познати лесковачки писац, написао је занимљив чланак о Клубу младих писаца Лесковца. Рад овог вишеструко талентованог аутора представљен је у студијама Д. Коцића Лесковачки писци – трагови и трагања (2016) и Лесковачки писци – библиографије и коментари (2019). Ево кратке библиографије мр Перице Пешића уз оцену да је и после представљања рада мр Пешића у поменутим књигама, објавио више занимљивих дала.

Напомена: Чланак у видети овде у ПДФ:

Pešić Perica Klub pisaca aktuelno

ПЕШИЋ, ПЕРИЦА (Мирошевце, Лесковац 1950) – Перица Пешић рођен је 1950. године у Мирошевцу, општина Лесковац. Средњу школу је завршио у Лесковцу. Дипломирао је на Технолошком факултету у Скопљу (Македонија), а магистрирао на Природно-математичком факултету у Нишу, студијска група за хемију. Живи и ради у Лесковцу. Бави се научно-истраживачким и књижевним радом. Члан је Српског хемијског друштва, Удружења писаца општине Лесковац и Књижевне заједнице. Од дванаесте године пише кратке књижевне форме, црта карикатуре и сакупља народне умотворине. Песме је објављивао у листовима Трибина младих, АИК, Наша реч, Борба и Помак, као и у часописима Освит и Наше стварање. Хаику песме су му се појављивале у листу Маслачак (Ниш) и Шкољка (Подгорица), а хумористичко-сатиричне прилоге објављивао у листовима АИК, Лесковачки дневник (новине ђачке), Нашој речи, Помаку, Јесењину, Политици, Јежу, Нашем стварању и Остену (Скопље).

Мр Перица Пешић је заступљен у књигама: Сатире IV (избор са конкурса), Библиотека Радоје Домановић, Велика Плана и ИШ Стручна књига, д.д. Београд 1997. године, Зборнику радова лесковачких писаца (Удружење писаца, 1998. године), Ко је ко у нашем хумору, сатири и карикатури (Ошишани јеж, Београд, 1998. године), Глубочици између обала 2003. (КК „Глубочица“, Лесковац). Заступљен је и у књизи Синђелићеве чегарске ватре (Глас корена, Ниш, 2002), Извајаним мислима (афоризми домаћих аутора – избор), Центар за културу и уметност, Алексинац, 2002. године), Анђео име пламен (Књижевна заједница Југославија, Београд, 2003), Гарави сокак (КК ,,Мирослав Мика Антић’’, Инђија, 2003). Био-библиографски мр Перица Пешић представљен је у књизи Лексикон писаца лесковачког краја (КК ,,Глубочица’’, Лесковац, 2003. године).[1]

У књизи Афродизми[2] у одељку ,,О homo satirikusu’’ наводи још неколико занимљивих података о Пешићу. Као дипломирани инжењер заснива радни однос у Прехрамбеној индустрији ,,Тома Костић’’ у Лесковцу 15. јануара 1976. године. Био је шеф производње и дао је велики допринос иновацији и рационализацији производње и супституцији скупих увозних сировина домаћим. Учествовао је на већем броју научних скупова у земљи и иностранству.

%

Године 2016. у издању Удружења писаца „Легар“ из Ниша изашла је збирка песма мр Перице Пешића Низоводно од срца у којој је, између осталог, о аутору записано:

Од октобра 1986. године радио је на Технолошком факултету у Лесковцу као асистент на предмету хемија, а октобра 1993. године прелази на Вишу техничко-текстилну школу (ВТТШ) у Лесковцу на радно место вишег предавача Опште и Аналитичке хемије.

Последипломске студије уписао је 1985. године на Филозофском факултету у Нишу – данашњи Природно-математички факултет –студијска група хамија где је и стекао звање магистра из области хемијских наука.

(…) Од стране пертијско-породичног руководства ВТТШ најпре је лишен радног места, а затим и права на рад. Августа 2004. године отеран је на Тржиште рада, са 55 година живота и 28 година радног стажа, самохрани отац. Судска правда није га стигла. Као незапослено лице, тихо је умирао, али је преживљавао 12 година захваљујући милости и дару драгог Бога, генима предака, деци, струци и моралној и свакој другој подршци људи: супружника Душанке и Јована Коцића и Персе и Драгића Јовића, мр Владе Бранковића, дипл. инж. Срђана Јовановића и инжењера Љубинка Бранковића, Новица Спасића, Јована Ђорића и рођака Милета Трајковића.

КЊИЖЕВНИ РАД: Од своје 12 године пише кратке књижевне форме, црта карикатуре и сакупља народне умотворине. Објавио је збирке: Испод свода плавог (песме за децу), Удружење писаца Лесковац 2004. године; Афродизми (сатира), ауторско издање, Ниш 2004. године; Испеванка (Песмарица), ауторско издање, Ниш 2012. године и Низводно од срца (Удружење писаца „Чегар“ – Ниш и ауторско издање, Лесковац 2016)

Објавио 14 научних и 2 стручна рада у часописима од националног и међународног значаја, а 24 научна рада саопштио је на скуповима националног и међународног карактера. Објавио је и Теоријске основе из Опште хемије (наставни уџбеник), ВТТШ, Лесковац 1996. године; друго, допуњено издање 1999. године, а урадио је и две рецензије уџбеника Хемије за студенте виших школа.[3]

%

Стихове Перице Пешића карактеришу све одлике истинске поетске речи. Игра, хумор и машта су њихове битне одлике. То је примарно поезији традиционалног, змајевског стила и манира. Аутор комуницира с малим читаоцима као једнак с једнаким; дете је његов саиграч. Његово обраћање незрелом читаоцу не подразумева спуштање на разумну раван критике, већ уздизање на ниво детета. Извесно, по среди је творевина која пружа малом реципицијенту задовољство и естетски ужитак; која задовољава читаочеве потребе за лепим али и васпитним, сазнајним и моралним.[4]

%

Пред нама је одштампана књига, 2004. године, са 79 песама подељених у седам циклуса. Наслови циклуса су и порука и повод да се прочитају песме: Истина, Балада о љубави, Време учења, Слике дана, Љубав за све, Испод свода плавог (тек је на шестом месту) и Перица у коме је његов родослов.[5]

Као образован писац пун је маште. Његово срце дише и казује своја осећања користећи и биографска присећања. Зато и песме имају фабулу. И баш та садржина је у споју неоромантизма и савременог реализма.

Литература овакве врсте увек ће живети у срцима и деце и одраслих. И име песника Перице Пешића трајаће у литератури.

[1] Подаци преузети из књиге П. Пешића Испод свода плава, песме за децу, Удружење писаца 2004.

[2] П. Пешић, Афродизми, издање аутора, 2004. године.

[3] П. Пешић, Низводно од срца, издавачи Удружење писаца „Чегар“, Ниш и ауторско издање, 2016.

[4]Проф. др Тихомир Петровић, рецензија (одломак) објављен у књизи  П. Пешића Испод свода плавог, Удружење писаца Лесковац 2004.

[5] Станко Ђорђевић, Испод свода плавог, песме за децу Перице Пешића, Удружење писаца 2004, Помак, бр, 27/28, децембар 2004, стр. 38.

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor