OŠ „Osmi oktobar“ – Vlasotince: Uspešna realizacija nastave u vanrednom stanju

Loading

ВЛАСОТИНЦЕ – Новом начину рада и ученици и наставници су се брзо прилагодили, јер су се неки облици онлајн наставе користили и пре ванредног стања. Школа је од самог почетка у пројекту Дигитална школа, а пионири смо и у пројекту Школа за 21. век, а наставници и већина ученика континуирано развијају дигиталне компетенције. У нашој школи, тимска настава била је веома развијена и раније, а сада се развија и реализује и у виртуелном свету”, истиче Светлана Коцић, директорка власотиначке ОШ „Осми октобар“.
Иначе, после увођења ванредног стања, услед пандемије коронавируса, и одлуке Министарства просвете, науке и технолошког развоја о одржавању онлајн-наставе, у Основној школи ”8. октобар” се приступило реализацији овог типа наставе.

„Одељењске старешине и предметни наставници формирали су најпре вибер и WhatsApp групе, а затим су предметни наставници формирали учионице на различитим платформама Гугл учионица, Edmodo, Microsoft teams. У настави се користе различите методе и технике, као и облици рада. На тај начин, ученици, иако физички далеко, добијају задатке које решавају у пару или у групи. Ученици добијају истраживачке задатке, истражују на интернету, кроз своје радове изражавају креативност и стварају. Користе се различити веб алати – гугл упитници, документи и презентације, Геогебра (математички програм), Learning apps, Kahoot, Socrative, Wordvall и други. Ови веб алати подстичу критичко мишљење, па и такмичарски дух, јер су неретко задаци у форми едукативних игара и квизова. Наставници и учитељи користе и своје материјале, који су на њиховим блоговима и страницама, и које су користили и пре онлајн наставе. Користе се и видео материјали и кратки филмови”, објашњава како то изгледа у пракси професорка Ивана Цекић, представник школе за односе са јавношћу.
Основна школа и у овим околностима наставља са редовним активностима. Почео је упис ђака првака, школа аплицира и учествује у актуелним пројектима, а наставници учествују у актуелним конкурсима. Наиме, у тек завршеном литерарном конкурсу ‘“Верујем у боље сутра’“, у организацији Дечјег едукативног центра ‘“Декарт’“, ученице ове школе Јована Цветковић, Марта Станковић и Лана Стаменковић освојиле су прва три места. У организацији истог удружења за своје радове на тему ‘“Стихом против Короне’“ међу изабраним радовима су и радови Љубице и Данке Ђокић, ученица другог разреда.
Наставници, ученици, родитељи, руководство школе, као и психо-педагошка служба су у сталном контакту, имају добру сарадњу и труде се да и овај вид наставе буде успешан, као и настава која је реализована пре актуелне ситуације. Директорка школе Светлана Коцић спона је између министарства и наставника, те континуирано и благовремено наставници добијају све информације и упутства које министарство шаље. На ФБ страници ове школе су све актуелне информације, тако да су на прави начин информисани и ученици и родитељи.

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: