Panonski dečji grad – Panonija: „Na krilima detinjstva“, počasni građani Novak Đoković i Igor Jurić

Loading

ВЛАСОТИНЦЕ . На 12. Mеђународном фестивалу дечјег стваралаштва „НА КРИЛИМА ДЕТИЊСТВА“ ове године учествовали су ученици Основне школе “8. октобар” и то веома успешно. У категорији прозних радова, Ива Станковић, ученица 8/3 разреда ове школе освојила је друго место, а трећу награду Андреа Тричковић, такође ученица 8/3 разреда. У категорији поезије, друго место освојиле су Ана и Вања Милошевић, ученице из истог одељења. Иначе, тема литерарног конкурса у категорији поезије и прозе за све узрасте била је „У скровишту снова”. На овогодишњем фестивалу деца из Србије и региона такмичила су се у 11 категорија.

Јелена Ђокић, професорица српског језика и књижевности, веома је задовољна учешћем својих ђака на овом фестивалу и њиховим ангажовањем на манифестацијама које промовишту дечје стваралаштво.

Сваке године преко 2000 дечака и девојчица пожури у панонски загрљај са уметничким даровима. Сваке године уз најугледнија уметничка имена будући великани трагају за бисером Талије, како би у њој открили себе. Сваке године на таблу почасних грађана Панонског дечјег града и Паноније, уписују се они који су се својим делом показали достојним да стану испред деце и буду им узори. Ове године уметнички одбор је донео одлуку да то буду славни тенисер Новак Ђоковић и Игор Јурић, заштитник деце, председник Фондације „Тијана Јурић“. Плоче са њиховим именима биће откривене испред дворца „Каштел“, 16. маја 2020. године. на 12. Међународном фестивалу „На крилима детињства“.


“Панонски дечји град је културно узлетиште које, ево дванаесту годину за редом, призива крилима детињства све оне који маштају, воле, стварају и чине да свет буде лепше место за живот. У овом чаробном дечјем граду разлике не постоје и никада нису ни постојале. Својом лепотом Панонија је одувек мамила заљубљенике природе и све оне који су осетили питомост равнице и гостољубље њених грађана. Све што је рукотворено, у градићу који је 1998. године проглашен за најлепшу туристичку дестинацију у Европи, дотакле су уметност и култура. Скулптуре, мозаици, барокни дворац „Каштел“, трагови уметничког сензибилитета Милана Коњовића, Десанке Максимовић, Добрице Ерића, Љубивоја Ршумовића, Радослава Граића, Раше Попова, Пере Зупца, Миње Суботе, Јована Адамова, сведоче о културном наслеђу. Мудри људи кажу да je град онолико велик колико је кадар да прими великане и угради их у темељ своје суштине. Из тог разлога је фестивал „ На крилима детињства“, раније „Марковдански сусрети деце и песника“, преузео је на себе обавезу да настави културну мисију и да окупља најдаровитију децу са балканских простора, како би наставили стопама великана најлепшу причу о Панонији”, поручио је Тоде Николетић, уметнички директор ПДГ, позивајући своје мале другаре на овогодишњи фестивал.

Фестивал ће се одржати од 15. до 17. маја у Панонији код Бачке Тополе, месту где је дечје стваралаштво и креативност највеће благо које одрасли морају да негују и чувају, извештава лист Власина.

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor