Leskovac: Sve romske porodice dobiće pakete pomoći od 5000 dinara

Loading

 

LESKOVAC – Nakon 27.253 paketa, koji su uručeni penzionerima i socijalno ugroženim licima, nastavlja sa distribucijom paketa pomoći, ovog puta namenjenih svim romskim porodicama koje žive na teritoriji grada Leskovca. 2.838 paketa stiže od strane Ministarstva za rad, socijalna i boračka pitanja koji su namenjeni svim porodicama romske nacionalnosti koje žive na teritoriji grada. Svaka porodica će dobiti paket sa osnovnim životnim namirnicama i paket higijenskih proizvoda.

Svakoj porodici sledi:

1 paket hrane koji sadrži: 10 kg brašna, 1 litar ulja, 1 kg pirinča, 1 kg pasulja, 1 kg testenina, 1kg šećera, 1 kg soli, pet mesnih konzervi, 10 pašteta i 5 sardina.

1 paket higijenskih proizvoda: 3 kg prašak za pranje veša, 1 litar sredstva za pranje sudova, 1 litar šampona, 1 pasta za zube, 5 komada brijača, 4 rolne toalet papira.

Gradonačelnik Leskovca dr sci. med. Goran Cvetanović se obratio predstavnicima medija u sportskoj hali „Plavi paviljon“ odakle će paketi biti distribuirani, i rekao sledeće: „Kako bi lakše prebrodili krizu izazvanu pandemijom, sve romske porodice sa teriritorije grada Leskovca dobiće pakete hrane i pakete higijenskih sredstava u vrednosti od oko 5000 dinara. Ovim činom pokazujemo da i država i grad podjednako misle o svim kategorijama društvene zajednice.

2000 kompleta je već stiglo u naš grad i biće uručeno krajnjim korisnicima, a ostalih 838 kompleta će gradu biti isporučeni u utorak. Radi lakše organizacije, romske porodice koje žive u okolnim mestima će prve dobiti paket, a odmah nakon toga će uslediti podela porodicama koji su naseljene u gradu.“

On je najavio da će Fondacija Ana i Vlade Divac gradu Leskovcu poslati oko 400 humanitarnih paketa koji su namenjeni jednoroditeljskim porodicama, višečlanim porodicama, porodicama koje brinu o deci ili odraslima sa invaliditetom.

Januš Alilović, odbornik u Skupštini grada Leskovca, zahvalio se Vladi Republike Srbije na donaciji, a gradonačelniku Leskovca i lokalnoj samoupravi na brizi i podršci koju inače pružaju pripadnicima romske populacije, te dodao da je ovakav vid pomoći od velike važnosti za sve Rome koji žive u Srbiji.

Dragan Veličković, sekretar Crvenog krsta Leskovac, rekao je kako su ova organizacija i Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja  svesni da je romska populacija jedna od najugroženijih u vreme pandemije virusa korona i da je ova akcija organizovana kako bi se Romima, u saradnji sa gradom Leskovcem maksimalno pomoglo.

Izvor: zvanični sajt grada Leskovca

 

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: