Градски одбор СНС Лесковац: Три приоритета-образовање, здравство и инвестиције

Loading

ЛЕСКОВАЦ – Данас је Савет за просвету Градског одбора Српске напредне странке Лесковац одржао конференцију за медије на којој су чланови овог Савета говорили о улагањима у ову област.

Члан Савета за просвету мр Бранкица Стаменковић је тим поводом рекла следеће: “План и визија Српске напредне странке заснована је на три приоритета, а то су образовање, здравство и инвестиције. Од када је формирана власт на челу са др Гораном Цветановићем, средства намењена образовању су скоро па удвостручена, са 400 милиона на више 700 милиона динара. Лесковац је велики град. Град који обухвата 144 насељена места, град на чијој је територији организована мрежа школа која обухвата 25 основних школа са 66 издвојених одељења, као и 10 средњих школа. То је 100 школских зграда које је потребно санирати, адаптирати и реновирати. Српска напредна странка не мора да обећава да ће равномерно улагати у све школске зграде, јер то већ годинама уназад ради вршећи власт, било да се ради о школи која се налази у самом градском језгру или о издвојеном одељењу у Славујевцу, које има 15 ученика, а где су урађени тоалети и сада се ради и реконструкција школске зграде.
Након доласка на власт Српска напредна странка и преузимањем одговорности затечено стање је било такво да су школске зграде биле више него неусловне, без тоалета, без основних наставних средстава, а да данас се школе такмиче која има лепшу фасаду или боља наставна средства. Свесно смо да је и најлепша и најуређенија школа тек обична зграда ако се у њој не налазе ученици, наставници који су мотивисани за рад и успехе, зато нам је јако битно да мотивишемо и те наставнике и ученике.
Пад наталитета је нешто са чиме се боримо од деведесетих година.Ова власт је прва која се ухватила у коштац са овим проблемом. Формирано је Министарство без портфеља задужено за демографију и популациону политику, а на локалном нивоу опредељена значајна средства за популациону политику на чему ради др Јасмина Ранђеловић.
Како би олакшали полазак у школу и родитељима и деци први пут се од прошле године, а и ове године у буџету, налазе средства од 6 милиона динара за бесплатне уџбенике за све ђаке прваке и још толико за све ученике до краја школовања чије се породице налазе у стању социјалне потребе.
Са поносом истичемо је обновљен Фонд за младе таленте. Као професор и просветни радник који је некада био студент, ко је завршио основне студије са највишим просеком, затим магистарске, и била стипендиста различитих држава, при томе и стипендиста Краљевине Норвешке, као једна од 500 најбољих студената државе, а да никада нисам добила стипендију, а никада нисам била стипендиста града. Зато у Фонду за младе таленте видимо и могућност мотивисања ученика да буду што бољи и да свој град виде као подршку, јер је је кроз овај фонд у протеклих 7 година награђено више од 3000 младих, талентованих суграђана и тиме им показано колико значе граду у коме су рођени и колико смо поносни на њихове успехе. По први пут је уведена пракса одласка на екскурзију за све вуковце завршних разреда средњих школа, као и заједничка прослава мале матуре.
Задовољни смо што је до сада више од 250 милиона уложено за енергетску санацију школа, што је повећана безбедност ученика изградњом школских ограда, што је ниво санитарно-хигијенских услова у школама подигнут на завидан ниво. Оно што је битно је да имамо циљ за даље, јер циљ без плана је само пуста жеља. Наш план је јасан, да наставимо путем којим смо кренули и да идемо ка бољој будућности за нашу децу.”

Тања Маринковић, председница Савета за просвету ГрО СНС Лесковац, професор енглеског и немачког језика је такође говорила данас и казала: „Савет за просвету Српске напредне странке предано и константно ради већ више од пет година и драго ми је да се ових, десетак дана пред изборе јављају моје колеге са саветима, испразним причама и говоранцијама, док иза нашег Савета итекако стоје велика дела. Иза нас су броје хуманитарне акције попут куповине уџбеника, школског прибора и гардеробе за нашу децу, посета дневном боравак Дуга. Одговорно тврдим да смо стигли до сваког детета и потрудили се да му измамимо осмех на лице. За време ванредног стања, просветни радници нису говорили у празно, већ су седели испред својих 3Д штампача и штампали визире за наше медицинске раднике. Просвета и здравство су стуб сваког друштва“, закључила је Маринковићева и уз поруку да са супругом чека принову, нагласила да има поверења у рад Српске напредне странке и све што ова партија чини за Србију и Лесковац.

Извор: званична страница ГО СНС Лесковац

 

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: