Snimanje filma o „zlatnom dobu“ Leskovca počinje 3. avgusta

Loading

ЛЕСКОВАЦ – Обиласком потенцијалних локација и конференцијом у Градској кући у Лесковцу, градоначелник др сци. мед. Горан Цветановић, Петар Ристовски и Мирослав Могуровић најавили су почетак снимања филма о Златном добу Лесковца. Пожелевши гостима добродошлицу, градоначелник Цветановић је говорио о периоду који ће бити представљен у филму подсећајући да је у том Златном добу, између два светска рата Лесковац важио за привредни, економски, трговачки и културни центар региона који се развијао невероватном динамиком.

„Кућа Боре Димитријевића Пиксле у којој се налазимо је последњом обновом под окриљем Народног музеја Лесковац сачувала свој првобитни изглед и из тог разлога је једна од локација коју ће ова филмска екипа узети у разматрање за снимање филма о златном добу Лесковца, које нас очекује почетком августа текуће године. Овај период наше историје је непресушни извор инспирације па ће баш он бити тема нове сталне поставке Народног музеја Лесковац коју ћемо свечано отворити 19.06. Ова знаменита установа, која је неколико година заредом проглашавана најбољом у Србији и која је овогодишњи добитних Сретењског ордена трећег реда, врхунски ради свој посао“, рекао је градоначелник данас и нагасио да са славном прошлошћу на уму Лесковац наставља да се гради како би се „Некадашњем Малом Манчестеру вратио сјај, али не стари сјај, већ онај модернији који је достојан 21. века.“

Петар Ристовски, редитељ филма о историји Лесковца, истакао је да му је велика част што ће радити на овом пројекту, зато Лесковац има посебну причу о менталитету људи који су живели у том периоду, али и онима који у њему живе данас. „Прича ће бити смештена у жанр романтичне мелодраме која ће бити комбинација са предузетничком драмом и неизбежним комичним елементима. Паралелно ће се снимати и серија која ће више бити комедија него драма Инспирација је дошла од реалних личности са овог простора у периоду после Првог светског рата. У филму ће бити приказане вештине обраде текстила и специфичан менталитет и дух који је и учинио да Лесковац буде прозван Српским Манчестером“, рекао је Ристовски и додао да ће главне улоге у филму тумачити Виктор Савић, Слобода Мићаловић, Андрија Кузмановић, Теодора Ристовски и Драган Бјелогрлић.

Извршни продуцент филма Мирослав Моговорић казао је да су филм и серија настали као ауторска иницијатива Звонимира Шимунеца и да је развој пројекта био веома напоран процес.  „Да није било велико разумевања града Лесковца и градоначелника Цветановића, данас не бисмо били овде да најавимо почетак снимања филма. Радујем се што сам дошао у средину која је од почетка умела да препозна оно што ће овај филм донети. Град који се не сећа своје прошлости, не може да прича о будућности. Нема много градова који имају тако светлу прошлост и наш задатак је да то претворимо у нешто што ће остати и за будућа поколења.“

Могоровић је најавио и сарадњу са РТС-ом као емитером овог пројекта, зато што снимање овог филма као светли пример сарадње локалне самоуправе и филмске екипе треба да буде емитовано на јавном сервису и додао да ће снимање филма почети 3. августа.

Након конференције за медије градоначелник и екипа која ће радити на филму су прошетали до лесковачког музеја и погледали радове на изради сталне поставке чије је отварање заказано за 19. јун 2020. године.

Извор: сајт града Лесковца

 

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: