Dr Aleksandar Rangelov, ortoped, Opšta bolnica Leskovac: Ko je bio Afroamerikanac zbog kojeg su USA u plamenu?

Loading

Džordž Flojd je imao 46 godina, bio je Afroamerikanac i radio je kao čuvar u noćnim klubovima i restoranima u Mineapolisu. Bio je krupne gradje, a prijatelji ga opisuju kao „nežnog džina”. Imao je dve kćerke, od 6 godina i od 22 godine. Flojd je zbog korona pandemije ostao bez posla.
Dvadeset i petog maja Flojd je hteo da kupi cigarete u lokalnoj prodavnici i prodavcu je za njih dao novčanicu od 20 dolara. Prodavcu se novčanica učinila lažnom pa je pozvao policiju. Na lice mesta došla su četiri policajca koji su Flojda zatekli kako sedi u kolima.
Nakon što je uhapšen, policajac Derek Šovin je držao koleno na Flojdovom vratu dok je ovaj vezan lisicama ležao licem prema dole na asfaltu ulice. Flojd je zapomagao da ga puste jer ne može da diše, molio je policajce da ga ne ubiju i dozivao majku.
Derek Šovin mu je koleno držao na vratu 8 minuta i 46 sekundi, od toga 2 minute i 53 sekunde nakon što je Flojd prestao da daje znake života. Sat vremena kasnije u bolnici proglašen je mrtvim. Sva četiri policajca su razrešena dužnosti i otpuštena, a Derek Šovin je uhapšen pod sumnjom da je ubio Džordža Flojda.
Ispostavilo se da su Flojd i policajac Derek Šovin radili kao redari u istom noćnom klubu, ali bivša vlasnica kaže da nije sigurna da su se poznavali i da ne zna da li su, možda, imali nekih nesuglasica.
Usledile su najpre mirne, a potom nasilne demostracije širom USA. U najmanje 40 gradova uveden je policijski čas.
Džordžov brat, Terens Flojd, je na mestu pogibije svog brata demostrante pozvao na mir, poručujući da nasilje i uništavanje neće vratiti njegovog brata. “Hajde da promenimo ovo. Uradimo ovo mirno, molim vas.
Ja nisam ovde kako bih pravio haos u mojoj zajednici. Šta vi radite? Ne radite ništa. Posle svakog slučaja policijske brutalnosti, uvek se ista stvar dešavala. Protestujete svi, uništavate, a oni se ne mrdaju. A zašto se ne mrdaju? Zato što to ništa nije njihovo, to je naše. Hajde da ovo uradimo drugačije. Hajde da ne mislimo više da naš glas nije bitan i da glasamo. Ne glasajte samo za predsednika, glasajte za kandidate, glasajte za sve. Obrazujte se, ne čekajte da vam neko drugi kaže ko ste. Obrazujte se i tako ćete znati za koga da glasate”, istakao je on.

Korona virus i 20 dolara!
Džordž Flojd i Derek Šovin.
Epidemija je Džordža ostavila bez posla. Njegova novčanica je možda zaista bila falsifikovana?
Cena dva života je izmerena.
Džordž je mrtav, a Derek će biti živ sahranjen u nekom od američkih zatvora.
Bili su kolege noćni čuvari, a da to možda nisu ni znali.
Dve žrtve nemilosrdnih pravila bogova biznisa.
Različiti po boji kože, a slični po sudbini koju su im gospodari namenili.
Dva brata, Kain i Avelj XXI veka.
I u ratu i u miru bogataši i sirotinja se bave istim poslovima.
Bogataši trguju, a sirotinja se sukobi.
“Bogataši su u rat poslali volove, a sirotinja svoje sinove; kapitalista je odvojio kakvu ragu, a sirotinjska majka jedinca sina”, primetio je Dimitrije Tucović nakon balkanskih ratova.
Prethodnih dana sam učio i online pohadjao kurs za praćenje izbora koji je osnovala nevladina organizacija “Crta”. Radiću kao kontrolor 21.06.
Kurs je odlično koncipiran. Mislim da bi svaka osoba u Srbiji sa glasačkim pravom trebala to da nauči. To bi bio prvi korak u našem političkom opismenjavanju.
Boriti se protiv zloupotreba na izborima!
Sledeći korak bi bio škola demokratije otvorena za sve.
Ko želi da se pridruži neka mi se javi u inbox.
Terens Flojd je pravu!
Obrazujmo se! Tek potom glasajmo!
To je jedini način da svoju sudbinu uzmemo u svoje ruke!

Napomena:

Dr Aleksandar Rangelov, ortoped, zaposlen u Opštoj bolnici u Leskovcu, angažovan u privremenoj Kovid bolnici, izuzetno je prisutan na društvenim mrežama i uspešno je pokrenuo mnoge akcije u Leskovcu. Ovaj prilog objavljen je na njegovoj FB stranici.

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: