Dr Aleksandar Rangelov, ortoped, Opšta bolnica Leskovac: Upozorenje povodom covid-19

Loading

LESKOVAC – Veći broj pacijenata leskovačke kovid bolnice je otpušten kući pa je i veći deo zdravstvenih radnika vraćen u matične službe. Medju njima sam i ja. Do petka 29.05. radio sam u kovid bolnici, potom sam testiran na koronu, negativan sam i sada koristim stari godišnji odmor.
Nakon svega mogu da kažem da sam imao sreće.
U vreme kad sam prebačen u kovid bolnicu napokon su bile obezbedjene famozne N95 maske.
Zahvaljujući tome izbegao sam sudbinu upošljenika infektivnog odeljenja, voznog parka i hitne pomoći.
Virus je bio milosrdniji od čoveka.
Ova epidemija je bila neka vrsta upozorenja.
Verujem da je ovo tek generalna proba za ono što nas u budućnosti čeka. Ne zaboravimo da postoje zaista opasni virusi kao što je variola, ebola i slični.

Da li smo izvukli neke pouke iz ovoga što se dogadjalo?
Izgleda da ne, sluteći po vestima o novozaraženima, neumerenim pohvalama na sopstveni račun, odsustvu preispitivanja i samokritike i ležernom stvaljanju narodnog zdravlja u četvrti plan.
Život u Srbiji ima svoju cenu. Ona nije visoka ako se uzme u obzir kvalitet korišćene zaštitne opreme za medicinare: kombinezoni za nemedicinsku upotrebu, kese za djubre umesto čizmi ili dokolenih kaljača, obične umesto N95 maski. Dvanaestočasovni rad umesto šestočasovnog. I za to vreme bez bilo kakvog obroka pa makar i običnog sendviča.
Organizacija karantina je bila u startu pogrešna baš kao i forsiranje nabavke respiratora umesto testova.
Pomama za respiratorima je sporna onoliko koliko je sporna i njihova uloga.
Pitanje je da li je mehaničko upumpavanje vazduha korisno ili štetno kod virusne pneumonije zbog neminovnog potiskivanja zaraznog sekreta iz bolesnih u zdrave disajne puteve?
Jedan britanski profesor medicine je izjavio da će se za deset godina pokazati da je polovina naših sadašnjih uverenja bila pogrešna.
Problem je u tome što ne znamo o kojoj polovini se radi.

Napomena: Preuzeto sa sajta dr Rangelova, koji pripada grupi angažovanih, obrazovanih i izuzetno pismenih doktora medicine.

 

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor