Leskovac: Održana tradicionalna liturgija povodom gradske slave Svete Trojice

Loading

ЛЕСКОВАЦ – Данас је одржана традиционална литија у Лесковцу поводом градске славе Свете Тројице. После свечане литургије у Саборном храму Свете Тројице коју је служио његово преосвештенство епископ нишки господин Арсеније, свечана литија је кренула централним улицама нашег града. Велики број верника, заједно са свештенством, градоначелником Лесковца др сци. мед. Гораном Цветановићем, представницима војске и полиције Лесковца, је узео учешће у молитвеном скупу. Његово преосвештенство епископ нишки господин Арсеније је поред записа централном градском парку одржао молитву. Домаћин овогодишње славе је директор Дома за ученике средњих школа Иван Илић, док ће следеће године у тој улози бити др Предраг Ивановић.

Свечано обележавање славе је завршено обредом сечења колача у Свечаној сали града Лесковца након чега се присутнима обратио његово преосвештенство епископ нишки господин Арсеније.

„Велика ми је част и радост што сам данас са вам да заједно прославимо вашу крсну славу. Силазак светога духа на Апостоле је један од најзначајнијих празника наше цркве који представља конституцију Христове цркве на земљи. Благодет духа је та која нас је сабрала, благодет духа је та која нас увек сабира, доноси живот, благодат, здравље, мир и љубав на овоме свету. Апостоли су овоземаљски живот посветили ширењу мира и љубави и благе вести о томе да је Христ дошао на земљу да нас избави од свих зала на свету, тако и ми постајемо проповедници љубави и мира читавоме свету. Желео бих свима вама да честитам вашу крсну славу, и да вам пожелим још много успеха у раду, као што смо имали прилике да видимо у овом филму да је много урађено за становнике Лесковца и желим вам да наставите путем напретка и да још много успеха и просперитета донесете вашем граду и вашој средини.“

Градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић је свим грађанима Лесковца честитао овај велики празник, захвалио се присутнима на доласку и пожелео свима много среће, здравља и благодати у предстојећем периоду.

Данас, на празник посвећен Светој Тројици и слави града Лесковца, градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић говорио како је Лесковац добио обличје модерног и просперитетног града и постао добро место за живот: “Ретко који народ у свету може да се похвали да у својој традицији има обичаје и ритуале који су тако јединствени, тако специфични као што је српска слава.

Ова јединствена форма породичне традиције код Срба је, према тумачењу патријарха српског Павла, и имендан и рођендан, али не појединца, него целе породице, целог народа. Она представља знак нашег препознавања и идентификације, она је симбол нашег постојања и нашег имена.У најтежим временима за српску историју, када су многи желели да нас покоре, један од начина био је и забрана прославе крсне славе. И поред свих изазова, опстала је наша јединствена традиција, као одраз пркоса, одраз тежње за слободом и доказ идентитета. Зато се српска слава, као обичај, налази на УНЕСКОВОЈ репрезентативној листи нематеријалног наслеђа човечанства.

Данас обележавамо Свету Тројицу, славу града Лесковца. Тим поводом, са ове говорнице, као градоначелник Лесковца, обраћао сам вам се, драги пријатељи,   последњих седам година.

Данашње обраћање започео сам мало другачије. Кратким филмом о Лесковцу, о томе шта смо и колико променили у периоду који је за нама, какве су наше тежње и шта желимо даље.

Поносно стојим данас пред вама на овај свети дан јер је у овом филму приказан само део великог посла који смо заједно урадили. Много је труда, рада, знања и упорности уложено како бисмо остварили заједничке интересе. То је разлог више да будемо поносни на сва наша дела.

Она говоре о нама више од нас.

Друга по величини територија са преко 1025 квадратних километара и највећи број насељених места у Србији 144. Није то само пар лепих булевара, десетак улица у граду, неколико институција…

То су и најудаљеније тачке територије, попут Оруглице на самој административној линији са Косовом и Метохијом, или пак, велика насељена места попут Грделице, Вучја, Печењевца и Брестовца, Манојловца…

До сваког места, до сваког села и засеока смо стигли и у сваки део наше територије нешто уложили. Свих седам година наше одговорности испуњене су свакодневним радом на терену. Зато сам више него поносан на све што смо заједнички урадили.

Лекари су несебично помагали нашим суграђанима и у најудаљенијим селима, прегледајући их, пружајући им подршку и савет. За нас је свака недеља била радна, сваки дан смо гледали да наш град буде чистији, депоније уклоњене.

Опште је познато да се успех не дешава преко ноћи, за успех је потребно много времена, одрицања, улагања, истрајности и стручности. За ових седам година мој тим је неуморно радио без дана предаха, прековремено, викендом, празницима. То је наша обавеза, дужност и главни приоритет јер ми се сви заједно боримо за бољитак нашег друштва и нашег града.

Свака нова улица, школа, спортски терен и парк, сваки километер водоводне или канализационе мреже, свака нова амбуланта, црква, баш свако ново радно место, свака нова фабрика или пак зелена фабрика на отвореном, је наша заједничка победа.

Ми знамо да можемо још боље, још снажније… Ми знамо да можемо и да морамо, јер то наши суграђани од нас траже, на то смо се обавезали, дали реч… А за нас је, дата реч, дато обећање светиња. Свих ових претходних година имали смо бројне изазове, пред руководством су биле тешке одлуке. Борба са најновијим изазовом, корона вирусом, је показала да смо одговорни, храбри и јединствени и да смо се са овом пошасти храбро борили и изборили. Желим да тако и остане.

Лесковац, као и сви ви, носимо у срцу. Зато желим да и надаље, као до сада, сваки тренутак свог живота посветим нашем граду, нашем економском, културном и свеопштем напретку.

Да градећи и радећи оставимо нешто нашим потомцима, да им покажемо пут којим морају ићи, као што су наши преци показали нама.

За који месец почеће снимање филма о Лесковцу између два светска рата када је, после Београда, био један од најразвијенијих градова Србије. Такав Лесковац је наш узор, наша звезда водиља. Таквом Лесковцу тежимо и за такав град се боримо. И зато ћемо се са сетом сећати славне прошлости, са жељом да сви ми мењамо садашњост, да би наша деца имала бољу будућност.

Сви ови снимци, које сте имали прилике да погледате у презентацији на екрану иза мене, потврђују све о чему сам сада говорио, потврђују наш пут и слику града која се мења.

Подсећамо стално. И подсећаћемо на то како је нешто до само пре неколико година изгледало и како изгледа данас, јер то је наша лична карта, наше огледало. То је пут којим идемо. И са кога нема одустајања. Трновит и тежак, али одговоран и испуњен љубављу: љубављу према средини, према цркви, према граду у којем смо рођени, у коме живимо и за који се боримо. Тако ће бити и убудуће. Оно што мора остати јесте љубав. Као што се слава преноси са оца на сина, тако се љубав, одговорност и брига за просперитет заједнице мора преносити с колена на колено.

Морамо говорити језиком разумевања, лепоте, напретка… Не смемо бити сумњичави, не смемо користимо лажи, не смемо блатити противнике и неистомишљенике. Много пута као градоначелник Лесковца понео сам тешко бреме изложености јавности. Изговаране су и писане многе увреде и неистине. Али лаж се само аргументима претвара у истину. А истина су наша дела. Као градоначелник Лесковца стојим данас пред вама драги суграђани пуног срца, испуњен, отворен и искрен, јер ће многе промене у Лесковцу којих је досада било и којих ће бити, управо бити наш печат, који ћемо оставити за наша будућа покољења.

Отворени за сарадњу са свима, спремни да и даље учимо, да даноноћно радимо, да верујемо, отварамо фабрике, градимо пријатељства, да се међусобно уважавао и поштујемо, да љубав буде доминантна, прослављамо данашњи велики празник у љубави и миру.

Срећна слава.”

Извор: званични сајт Града Лесковца

 

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: