JKP „Toplana“ Leskovac: Od velikog gubitaša do stabilne firme

Loading

ЛЕСКОВАЦ – Јавно-комунално предузеће „Топлана“ важи за једну од најуспешнијих установа на територији града Лесковца која је 2012. године, приликом преузимања одговорности било преоптерећено дуговима, лошом организацијом и неадекватним услугама. Према речима градоначелника Лесковца др сци. мед. Горана Цветановића, било је потребно много труда, знања и залагања да се ова важна институција врати на здраве ноге, да се дугови у висини од чак 250 милиона динара, да се радницима исплате заостале плате.

На конференцији за медије у котларници „Црвена звезда“, која се налази у улици 28. марта иза новоотвореног ритејл центра Капитол парк разговарано је о будућим плановима. Овај објекат је изграђен 2015. године када је старо складиште за угаљ претворено у модерну котларницу на гас. Само у тај објекат са припадајућим топловодом и аутоматизованим потстаницама уложено је 1,7 милиона евра. У оквиру тог пројекта је изграђен топловод са аутоматизованим потстаницама. И реконструисан је топловод  до улице „Николе Скобаљића“. У ову трасу је уложено додатних 8,7 милиона динара за реконструкцију топловода од Илије Стреле до железничке станице.

Градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић захвалио се руководству и свим запосленима на гостопримству и похвалио њихов успех додавши да ово предузеће свима може да служи за пример. „Улагало се и у систем „Дубочица“ у истоименом насељу. Са 23 милиона динара су реконструисане топлотне станице, реконструисан је и изграђен топловод код Дома војске, уграђен је филтер за пречишћавање ваздуха. Стабилност и успех овог предузећа се види и по томе што је Југоросгас у сарадњи са градом уложио 66 милиона динара у гасификацију. За сада је овај пројекат реализован у два правца, кроз Радничко насеље и насеље Дубочица а очекује нас и гасификација Зелене зоне. С тим у вези, Јавно-комунално предузеће „Топлана“ у предстојећем периоду наставља модернизацију и великим улагањима. Још 2 милиона евра ће бити уложено у гасификацију котларница „Дубочица“, као и уградњу три гасна котла, реконструкцију топловода и топлотних подстаница, као и нови прикључци пре свега у улицама Страхињића Бана, Бранислава Нушића, у Млинској, насељу Дубочоца као и узградња топловода до објекта зграде Градитељ“, рекао је градоначелник.

Директор ЈКП „Топлана“ Новица Стојановић је упутио изразе захвалности градоначелнику Лесковца због свесрдне подршке локалне самоуправе захваљуући којој ово предузеће има врло амбициозне планове за будућност: „У овој котларници планирамо да уградимо још један гасни котао. Вредност те инвестиције је око 450.000 евра. У овој сезони планирамо и реконструкцију котла на угаљ како бисмо могли да користимо обновљиве изворе енергије. Та инвестиција ће стајати око 15 милиона динара и наше предузеће ће је финансирати. У котларници „Црвена звезда“ ћемо променити и одређени број вентила. Урадићемо и изградњу мерно-регулационе станице у вредности од 7,9 милиона динара на основу уговора који смо потписали са Југоросгасом. У гасификацију котларнице „Дубочица“ ћемо уложити 2 милиона евра, убацујемо три котла а радићемо и реконструкцију топловода. То је предуслов за гасификацију котларнице „Дубочица“ и то ћемо завршити до краја маја.“

Извор: званични сајт града Лесковца

 

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: