Dragan Božo Marjanović: „Hasanaginica“ top projekat Narodnog pozorišta u Leskovcu

Loading

ЛЕСКОВАЦ – Народно позориште Лесковац једна је од најважнијих инстутиција града Лесковца која из године у годину бележи само успехе. Градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић посетио је ову институцију културе, која од 2014. године носи ново рухо које је добила након реконструкције објекта са 64 милиона динара. „Вредни глумци лесковачког позоришта се марљиво припремају за предстојећу сезону. Док нестрпљиво чекамо септембар (када креће сезона), на лесковачком лету ће за малишане бити изведена представа „Малиша у земљи књига“, а за старије монодрама „Made in Hollywood“, казала је Марија Рајковић, члан Кабинета градоначелника Лесковца.

„Иако за време ванредног стања запослени у Народном позоришту нису били професионално ангажовани, они су били уз своје суграђане као волонтери у Плавом павиљону и паковали пакете помоћи. Велико им хвала на солидарности и хуманости. Притом је овај застој у раду искоришћен и за реновирање мушке и женске гардеробе у вредности од 250.000 динара. Овим улагањем је сваки кутак лесковачког позоришта, у чију реконструкцју је 2014. године уложено 64 милиона, добио изглед који ова институција заслужује. Та година је вероватно најзначајнија за наше позориште јер је поред нове зграде, она била епицентар стваралаштва и уметности као домаћин престижног фестивала „Јоаким Вујић“ и добили престижну награду“,  додала је Рајковићева.

Директор ове установе, Драган Божа Марјановић, истакао је да Народно позориште Лесковац учествује ове године двема представма на фестивалу „Јоаким Вујић“ – представама „Свици“ и „Ако се пробудиш или као да је важно“, што је веома значајно јер ће лесковачко позориште бити једина инстутуција која се представља са више од једне представе од укупно седам, што представаља фантастичан успех и велики преседан.

„Свака година је нама значајна, јер ми постојимо због публике. Нама публика долази у заиста великом броју. Почињемо са радом на Лековачком лету ове године. Оно што припремамо јесте оно што је већ требало да изађе, да није било ситуације са корона вирусом, ми бисмо иза нас имали још две премијере: „Успавана лепотица“, дечја представа која ће бити комбинација и глумаца и лутки на сцени у исто време, што до сада није био случај, и представа, комедија: „Вечера будала“. Искористићемо наредни период да припремамо те представе. То очекујемо у току лета. А оно што нам предстоји након тога јесте наш редовни репертоар до септембра. Постоји могућност да припремимо још две представе које смо најавили – још једну дечју представу, „Фрка око брка“ и представа „Хасанагиница“ са неким гостојућим глумцима, која би требало да буде топ пројекат ове године“, рекао је директор Марјановић и захвалио се градоначелнику Цветановићу на огромној подршци коју пружа и што Лесковац издваја највише у Србији за област културе, чак 9,2 одсто од укупног буџета.

 

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor