Jovan Stanković, predsednik prvog Filografskog društva u Srbiji, napisao pesmu posvećenu Ivici Dačiću

Loading

ВЛАСОТИНЦЕ – Јован Станковић, одличан студент нишког Правног факултете, прошле године изабран је за председника првог Српског филографског друштва у Србији. Станковић је заиста пример за узор. Он је највећи је колекционар аутограма у Србији и један од већих колекционара на Балкану, члан Светског друштва филографа, које окупља тридесет највећих колекционара из целог света.

Недавно је Јован Станковић, родом из Власотинца, уручио Ивици Дачићу песму коју је управо њему посвети (објављена је на ФБ страници Јована Станковића).

Поштовани председниче! Написао сам Вам и посветио песму у акростиху у знак захвалности за све ове године Ваше пожртвоване и непрестане борбе за успешнију, праведнију, бољу и лепшу Србију!

Изнад свега човек свог народа
Верносни слуга наше земље
Идеалима стално вођен
Целовит и предан у раду и борби
Аутентичан у сваком погледу

Делима је ветар српске дипломатије
Апострофиста социјалистичких идеја
Човек који је стуб наше партије
Искрен у љубави према Србији
Ћилибарским сјајем обасјава нам пут

Ивица Дачић! 🇷🇸❤️

ПРИЛОГ О ЈОВАНУ СТАНКОВИЋУ: ПРИМЕР ЗА УЗОР…

ВЛАСОТИНЦЕ -Јован Станковић, одличан студент нишког Правног факултете недавно је изабран за председника првог Српског филографског друштва у Србији. Станковић је заиста пример за узор. Он је највећи је колекционар аутограма у Србији и један од већих колекционара на Балкану, члан Светског друштва филографа, које окупља тридесет највећих колекционара из целог света. Оснивачкој скупштини присуствовао је и Филип Етмишовски из Северне Македоније, који слови за једног од највећих колекционара аутограма у својој земљи и на Балкану. „Велика ми је част и задовољство што сам иницијатор и организатор једног овако значајног догађања. Формирање нашег друштва је важно и јер је то био и сан мог покојног ментора и највећег српског филографа Негослава Точиловца“, Јован Станковић, студент Правног факултета у Нишу.

Станковић је одличан студент нишког Правног факултета (просечна оцена 9,50), а у Власотиначкој гимназији био је „вуковац“. Добитник је Октобарске награде општине Власотинце за своје успехе на такмичењима. Освајао је медаље и пехаре на државним и регионалним такмичењима из математике и шаха.Члан је Студентског парламента Правног факултета и члан Српског нумизматичког друштва.

Станковић наглашава да је све почело 2015. године  када је био ангажован у Фондацији Ана и Владе Дивац, а недуго затим постао и члан Управног одбора Дивац омладинског фонда у Власотинцу. Та прва искуства помогла су му, каже, да схватим колико млади, уз адекватну подршку, могу да ураде за своју генерацију и друштво уопште, да схватим колико је мало потребно да се снови и идеје преточе у конкретне пројекте.

Станковић је недавно учествује на Руско-српском омладинском форуму у Москви. „Организатори овог скупа препознали су мој рад и залагање на пројектима које реализујемо са младима из Русије ради јачања и унапређења сарадње и позвали ме да учествујем на овом међународном скупу“, објашњава Јован Станковић.

Током боравка у Руској Федерацији посетио је Руску думу и Министарство спољних послова и српску амбасаду у Москви.

Јован Станковић воли да чита, пише поезију, прозу и афоризме. Члан је Српске књижевне задруге. Има више од 60 диплома, сертификата, награда, медаља и пехара са разних такмичења, обука и семинара. „Млади данас имају проблем и да изнесу своје мишљење о одређеној теми, о проблему и преузму одговорност. Чини ми се као да им је понекада лакше само да критикују без жеље да сами нешто промене на себи, око себе, у заједници“, закључује Јован Станковић, студент Правног факултета у Нишу, највећи колекционар аутограма у Србији и један од већих колекционара на Балкану, члан Светског друштва филографа.

Станковић истиче да је драж сакупљања потписа је њихова непоновљивост, јер на свету не постоје два иста потписа и зато поседујем својеврсне уникате. Такође, лепота овог хобија је могућност упознавања познатих, успешних и остварених људи. „Аутограме сакупљам у неколико категорија: шеф државе, председник владе, крунисана глава, министар иностраних послова, градоначелници, историјске личности, домаћи политичари и људи из културног живота. Најдражи начин за добијање аутограма ми је уживо због могућности упознавања и посвећивања добијене фотографије или књиге“, каже Станковић.

Јован Станковић посебно се интересује за историју власотиначког краја. Сакупља значајна историјска документа и фотографије, наставља пут којим су кренули Христифор Црниловић, др Радул Велашевић, а касније наставили професор Велимир Стаменковић, Благоје Пешкић, Радивоје Прикић, Драган Видосављевић, Срба Такић, Данило Пејчић и други.

ЗАПИСИ СА ФБ ЈОВАНА СТАНКОВИЋА

Припала ми је несвакидашња част и задовољство (записано 31. јула) – добио сам пасош Уједињене Кнежевине Власотиначке. О важности и реткости ове легитимације говори то да је штампана у веома малом броју, везана је за традицију и историју нашег места, а додељивана само у посебним приликама најзначајнијим суграђанима и гостима нашег града. Последњи пут је додељен нашем драгом пријатељу Игору Јурићу. Пресрећан јер потичем из Власотинца, топле вароши на прелепој реци Власини, испуњен због чињенице да сам Власотинчанин из угледне и старе породице. Уз дубок наклоном према породици и вароши, са великим поносом овај пасош од данас носим!

Данас (12 августа) је одржана Оснивачка скупштина на којој је створено Српско филографско друштво, прва организација оваквог типа у Србији и на Балкану уопште. Велика ми је част и задовољство да сам управо ја, као највећи млади колекционар аутограма у Србији, био иницијатор овог догађаја и оснивач дате организације, а још већа обавеза то што сам изабран за првог председника Српског филографског друштва. Предано и марљиво ћу радити на спровођењу задатака и циљева Друштва у смислу афирмације и промоције филографије као хобија не само у Србији, већ и на Балкану и повезивања свих младих и старијих колекционара. Хвала свим институцијама и појединцима који су нас подржали. Посебну захвалност дугујем колеги и пријатељу Филипу Етмишовском јер је својим присуством увеличао овај догађај и желим му да ускоро ја будем његов гост на Оснивачкој скупштини у Северној Македонији. Стварање овакве организације је био сан мог покојног ментора и највећег српског филографа, господина Негослава Точиловца, па зато њему посвећујем данашњи догађај који обећава да ће млади колекционари и српска филографија имати светлу будућност. Хвала свима који су веровали у ову идеју, а године које долазе показаће да смо данас стварали историју!

Данас се сећамо наших славних предака који су пре тачно 101 године пробили Солунски фронт. Неизмерно им хвала на свим победама које су извојевали за будућа поколења. Драги дедови, аманет ваш је светао – чуваћемо слободу.

Наша омладинска делегација била је у посети Правном факултету Московског државног универзитета “Ломоносов”. Захвалност за овај догађај дугујемо нашим руским колегама, као и поштованом проф. др Андреју Михайловичу Четверткову, шефу канцеларије за међународну сарадњу. Било нам је задовољство да се упознамо са радом ове веома важне и цењене институције, начином студирања, деловања и студентског активизма наших московских колега. Дивно је осетити тај братски и колегијални дух, осетити да си “међу својима”. Била ми је част да представљам своју професију, државу и народ у братској нам Русији. Сигуран сам да је овај догађај почетак једне пријатељске и успешне сарадње

Ових дана су исписане нове странице у српско-руским односима. Време које долази показаће колики је значај имао овај заједнички омладински форум не само за нас младе, већ и за наше две земље и два братска народа. Мајко Русијо, хвала на гостопримству и љубави. До свидания!

Припала ми је велика част и задовољство да будем део омладинске делегације Републике Србије која учествује на руско-српском омладинском форуму под називом “Чување заједничког наслеђа”. Наредних дана ћемо говорити о заједничкој култури, историји, као и о унапређивању и продубљивању пријатељских и братских односа. Заједно ћемо радити на томе да наша два народа буду још ближа, срећнија и успешнија, да наше две земље буду још јаче и поносније!

На пријатном пријему у амбасади Републике Србије у Руској Федерацији. Велико хвала његовој екселенцији амбасадору Терзићу на срдачној добродошлици, топлом гостопримству и искреној подршци!

Данас сам имао ту част да се упознам са праунуком нашег великог војводе и војсковође Живојина Мишића. Бескрајно хвала на сусрету који је привилегија!

Са поштованим и драгим председником наше општине, господином проф. Зораном Тодоровићем.

Данас (3. септембра) имао сам ту част да ми председник Републике Србије, господин Александар Вучић, потпише фотографију. Председниче, хвала Вам на сусрету, издвојеном времену и аутограму!

Вечерас (5. септембра) са мојим драгим пријатељем Игором Јурићем, човеком чијом заслугом је наше друштво постало безбедније, а наша деца, браћа и сестре сигурнија. Игоре, бескрајно ти хвала на томе што си својим радом будућим генерацијама обезбедио мирно детињство и спокојно одрастање, хвала ти на свим борбама које водиш за бољу и здравију Србију. Пријатељу, на мене увек можеш да рачунаш!

Вечерас (5. септембра) у пријатној атмосфери са нашим великим глумцем Предрагом Пепијем Смиљковићем свима познатијем као Тика “Шпиц”. Поносан на то што је наш драги суграђанин и добар пријатељ. Пепи, хвала ти!

Вечерас (1. септембра) са градоначелником др Гораном Цветановићем на затварању 30. јубиларне Роштиљијаде. Хвала организаторима на предивној вечери и гостопримству!

Данас (12. августа) са највећим задовољством и великом радошћу, имао прилику да дочекам и угостим драгог колегу, студента права, новинара, највећег младог колекционара аутограма у Северној Македонији и на целом Балкану, мог пријатеља из Битоља, великог Филипа Етмишовског. Сусрет за који знам да је историјски и по наше пријатељство и по филографију на Балкану, догађај који обилази и прелази границе Србије и Северне Македоније. За пуно нових аутограма, будућих сусрета и заједничких успеха!

Записано 26.јуна: Одлазак великог уметника, академика, боема и човека… Драги професоре Пушо, хвала Вам за сву уметност коју сте створили и у аманет нам оставили. Кажу да је живот пролазан, а уметност вечна. Ваш лик и дело никада неће да избледе. Почивајте у миру.

Станковићје био гост многих ТВ станица, а о њему су писали многи листови, међу којима и Политика (аутор Д. Коцић). Данас (20. априла) имао сам задовољство да гостујем у емисији “Живот преко реда” водитељке Марине Костић, помоћнице градоначелника Ниша за информисање и односе са медијима ТВ Зона. Говорио сам о својој колекцији аутограма, почецима и успесима у овом хобију, занимљивостима и искуству у сакупљању аутограма. Погледајте емисију и сазнајте зашто је филографија најлепши хоби и шта сам све доживео на путу од почетна три, па до данашњих 350 аутограма. Велику захвалност дугујем изузетној, пријатној и професионалној госпођи Марини Костић јер сам добио прилику да испричам своју причу. Све је могуће остварити – усуди се!

 

НАПОМЕНА: Пројекат – Култура и образовање у време интернета. Овај садржај део је пројекта који је суфинансирала општина Власотинце. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.“ (Уговор о додели средстава из буџета општине Власотинце). Напомена: видети сајт (поглавље о Власотинцу)

 

 

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor