Vladimir Mandić, novinar: Da li će RIK „riknuti“ zbog izbora!? (Beleške jednog penzionera)  

Loading

U sredu, 1. jula građani Srbije će na 234 biračka mesta ponovo glasati  na parlamentarnim izborima. Pravo glasa ima 202.924 upisana birača. Izbori  se ponavljaju na oko tri odsto birački mesta.

U demokratskim državama rezultati izbora su transparentni, a u Srbiji izazivaju sumnju u nameštanje zbog kojih bi RIK  mogao i da „rikne“.

Slede razlozi zbog kojih bi izuzetno dobro plaćeni članovi RIK-a trebalo da ostanu bez posla.

Izlaznost birača manja od polovine i iznosi 47,98 odsto

Na prvoj konferenciji za medije RIK-a u izbornoj noći Miladin Kovačević, direktor Republičkog zavoda za statistiku, je na osnovu uzorka manjeg od tri odsto, ponovio slavljeničku izjavu Aleksandra Vučića da je izlaznost birača 50,33 odsto?!

Kovačević je i dva dana kasnije, na osnovu 64,8 odsto pregledanog biračkog materijala opet  potvrdio reči predsednika SNS-a i izjavio da je izlasnost birača 50,33 procenta!

U  četvrtak, 96 sati posle zatvaranja biračkih mesta, Vladimir Dimitrijević, predsednik RIK-a i predsednik Opštinskog odbora SNS-a Starog grada, je saopštio privremene rezultate republičkih izbora i to na osnovu 97,23 odsto biračkog materijala. Uzgred, po zakonu RIK je u ovom roku morao da saopšti konačne rezultate.

Uz to, Dimitrijević nije saopštio procenat izlaznosti birača, već je rekao da je od 6.584.376 upisanih birača glasalo 3.159.749 punoletnih državljana Srbije. Dodao je i da će se izbori ponoviti u sredu 1.jula na 234 biračka mesta?!

Široj javnosti je ostalo nejasno da li su i oni koji su glasali na spornim biračkim mestima uračunati u cifru od 3.159.749  birača koji su izašli na birališta.

Ako jesu, onda je lako izračunati da je izlaznost 47,98 odsto, što ide na ruku strankama koje su posle izbora tvrdile da je bojkot uspeo i da su rezultati zbog izlaznosti manje od polovine upisanih birača neligitimni.

Ako nisu, onda su na mestu sumnje opozicije da se RIK bavi izbornim inžinjeringom i da će posle ponovljenih izbora  ući u parlament  još neke stranke da bi stvorile privid o  demokratiji u Srbiji, a izlasnost će se „navući“ na 50 odsto plus jedan birač!

Da bi se ove sumnje ostvarile potrebno da je da u sredu glasa 132.440  od upisanih 202.924  birača, odnosno da izlaznost bude  65,26 odsrto ili gotovo 18 odsto veća nego 21. juna!

Profesor Dušan Pavlović je u na Tviteru napisao da su ponovljeni izbori farsa i da je to pokušaj da se u parlament uguraju još neke stranke i izračunao da  POKS-u treba samo još 11.691 glas da bi prešao cenzus. Za Suvereniste treba da glasa 21.468, „Metlu“ 23.698,  a za SRS 29.358 birača.

Ako se ovim sumnjama doda da je RIK odbio sve prigovore na regularnost izbora, da je u četvratak u podne saopštio da će se izbori ponoviti na 117 biračkih mesta a da je do večeri ta brojka porasla na 234, onda je logično što je stranka Dosta je bilo pokrenula čak 2.700 upravnih tužbi tražeći ponavljanje izbora. I ne samo to, DJB ističe daje RIK objavio na svom sajtu samo 4.840 zapisnika sa biračkih mesta od 8.433 koliko ih ima. Valja reći da su 2016. izbori ponovljeni samo na desetak mesta.

I Savez za Srbiju tvrdi da je ponavljanje izbora nova manipulacija .

Mada  pojedini članovi RIK-a tražili da se otvore džakovi sa biračkim materijalom, Vladimir  Dimitrijević je to odbio tvrdeći da će se izbori ponoviti svuda gde, na osnovu zapisnika, ne može tačno da se utvrdi volja birača. A da brojke u zapisniku ne odgovaraju stvarnom broju glasačkih listića, potvrđuje i odbijeni prigovor Suverenista.

Regularnost izbora dovedena je u pitanje i podatkom da je čak 1.265 Vranjanaca „glasalo“ za Savez vojvođanskih Mađara iako u ovom gradu nema pripadnika ove nacionalne manjine.

Čak je i zamenik člana RIK-a Dragan Trišić rekao „da mu je dosta izbornog cirkusa“ i da izbore treba kompletno ponoviti.

Da li je sve ovo dovoljno da RIK „rikne“  saznaćemo u sredu, posle ponovljenih izbora.

»»» Svi tekstovi V. Mandića su na OVOM LINKU!

 Vladimir Mandić – najkraća autobiografija: „Rođen sam 1949. u Beogradu. Ceo svoj radni vek proveo sam u „Politici“. Desetak godina sam pisao svašta nešto, a onda sam do penzije uređivao svašta nešto. Izveštavao sam sa Kosova, iz Ustavnog suda (koji je tada manje ćutao nego ovaj danas), vraćao se preko Pančevačkog mosta posle osam uveče sa posla za vreme bombardovanja… Sada ponovo pišem jer nisam u mogućnosti da idem kod psihijatra zbog zabrane izlaska“…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: