Leskovački letnji festival: Peti “Memorijal Jakov Mitić”

Loading

LESKOVAC – U okviru “Leskovačkih letnjih festivala”, sinoć je u etno – kompleksu “Šop – Đokić upriličeno veče posvećeno harmonici i pesmi. Tradicionalni, peti po redu “Memorijal Jakov Mitić”, okupio je bivše učenike ovog istaknutog umetnika i vokalne soliste. Cilj ovog festivala ogleda se u očuvanju tradicije sviranja na harmonici. S obzirom na novonastalu situaciju izazvanu posledicama pandemije korona virusa, 58. Međunarodni festival “Prva harmonika Srbije” – Sokobanja je odložen  te se pretkvalifikaciono takmičenje, koje je prethodnih godina bilo u organizaciji TOL, sinoć  nije održano.

Leskovac ima tu čast da bude jedan od četiri predtakmičarska centra, koji nosi naziv našeg proslavljenog harmonikaša Jakova Mitića. Kako je u izjavi za našu televiziju istakao direktor TOL-a Nebojša Kocić, ovog puta nije bilo mnogo publike, ali je bilo dosta izvođača koji su na taj način odali poštovanje liku i delu Jakova Mitića.

“Nadamo se da će se  naredne godine u Leskovcu organizovati pretkvalifikaciono takmičenje i da ćemo na adekvatan način opravdati ime Jakova Mitića, nekadašnje prve harmonike stare Jugoslavije. Potrudićemo se da doprinesemo afirmaciji i promociji ovog divnog instrumenta, pokušaćemo da  motivišemo mnoge buduće mlade talente i da naredni  festivali iznedri brojne vrhunske muzičare i harmonikaše, zaključio je Kocić.

Bratislav Lekić/ Tv4S

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: