AK „Vlasotince“: Obeležena 26. godišnjica najuspešnijeg sportskog kluba

Loading

ВЛАСОТИНЦЕ – Атлетски клуб „Власотинце“ прославио је 26 година свога постојања и по резултатима свакако је најуспешнији спортски колектив у Власотинцу. Током четврт века постојања изнедрио је вишеструке олимпијце браћу Предрага и Ненада Филиповића, многе државне шампионе и рекордере.
Све је почело 28. јуна 1994. године када је под покровитељством тада једне од најуспешнијих фирми у овом делу Србије, Грађевинског предузећа „Црна Трава“, формиран истоимени атлетски клуб. Поред Стојана Бабастојанског, генералног директора овог предузећа, немерљив допринос развоју краљице спортова у Власотинцу свакако је дао и Томислав Стефановић, некадашњи југословенски рекордер и вишеструки првак државе у ходању на пет и десет километара. Када се говори о формирању и развоју атлетике у Власотинцу мора се споменути и тренер Уга Митов, који је сада почасни члан клуба. Славу власотиначке атлетике пронела је група младих атлетичара међу којима су свакако најуспешнији ходачи, вишеструки олимпијци браћа Предраг и Ненад Филиповић.
У аналима овог клуба су записани успеси са балканских првенстава, европских првенстава у јуниорским, млађим сениорским и сениорским категоријама, европским куповима, европским кросевима, светским првенствима, олимпијадама, универзијадама, медитеранским играма.
Многи чланови овог клуба уписали су се као државни прваци у кросу и државни рекордери у разним атлетским дисциплинама и категоријама. Први пут у историји овог дела Србије један спортски клуб је забележио узастопно учешће на олимпијадама у Атини, Пекингу, Лондону и Рију.
Данас се на челу Атлетског клуба „Власотинце“ налази четвороструки олимпијац Предраг Филиповић. Уз његову подршку, знање и искуство полако васкрсава атлетика у вароши на Власини.
Можда неко, међу тридесетак такмичара колико клуб броји чланова, крене успехом својих претходника. Највећа нада клуба сада је Богдан Здравковић са којим ради тренер и председник клуба Милош Митов.
– Имамо такмичаре свих узраста, од атлетских школа до сениора, и полако се враћамо на атлетску мапу Србије“, каже Предраг Филиповић, који је јуче окупио власотиначке атлетичаре да се уз слављеничку торту подсете сјаја власотиначке атлетике у последње две и по деценије.
Захваљујући визионарском духу Стојана Бабастојанског, Власотинце има Дом атлетике. Недостајало је тада пара, а спортским визионарима и времена да се изгради атлетски стадион са тартан стазама, како је првобитно планирано. Данас Предраг Филиповић, са својим колегама, децу тренира и спортском духу подучава на стази и теренима поред Власине.

НАПОМЕНА: Пројекат – Култура и образовање у време интернета. Овај садржај део је пројекта који је суфинансирала општина Власотинце. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.“ (Уговор о додели средстава из буџета општине Власотинце). Напомена: видети сајт (поглавље о Власотинцу)

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: