Vladimir Mandić, novinar: Vučićevi autogolovi (Beleške jednog penzionera)  

Loading

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u intervjuu RTS- u, fudbalskim rečnikom kazano, izrešetao sopstvenu mrežu gotovo dvocifrenim brojem autogolova.

To do sada nije uspelo nijednom predsedniku za, kako on kaže, proteklih 60 godina.

Najatraktivniji autogol je postigao kada je rekao da će, zbog eskalacije virusa korone, iseliti studente iz beogradskih studentskih domova i da ga „baš briga“ za studente koji nisu iz Srbije. To je izazvalo akademce da sinoć (četvrtak uveče) izađu iz domova na ulicu i to ponove u petak pre podne. Reogavao je ministar prosvete i rekao da studente neće iseljavati do avgusta i da će zbog pandemije oni imati ispitni rok više. Pokušao je Šarčević i da opravda predsednika izjavom da je dobio pogrešne podatke iz studentske poliklinike o 300 obolelih, iako je samo 49 studenata iz domova zaraženo virusom korone! Izostalo je, međutim, pravdanje izjave o stranim studentima od čije školarine zavisi većom merom i opstanak fakulteta Beogradskog univerziteta.

Drugi autogol je dao bahatim i nevaspitanim ponašanjem prema Oliveri Jovićević, novinarki čiji je posao da postavlja, pa i neprijatna, pitanja gostu koga intervjuiše. Takvo drsko i bezobrazno ponašanje šefa države je nezapamćeno u istoriji srpskog novinarstva.

Posle pitanja o istraživanju BIRN-a i sakrivanju pravog broja umrlih od korone, Vučić je, vidno iznerviran, odbio da odgovori na konkretno pitanje i još jednom efektno pogodio sopstvenu mrežu.

Četvrti autogol je bio iznuđen kada je skrušeno rekao da je on kriv za slavlje „naprednjaka“ u postizbornoj  noći u kojoj  se po svemu sudeći zarazilo više slavljenika.

Novi pogodak u sopstveni gol Vučić je postigao pokazujući slike izuzetno opremljene nove zgrade bolnice u Novom Pazaru, u kojoj do juče nije bilo pacijenata, jer nije bila predviđena za smeštaj obolelih od korone.Tek danas, kada je Opšta bolnica postala kovid- bolnica, bolesnici su smešteni i na odeljenja sa najsavremenjom opremom.

Katastrofalan rezultat je „pojačan“ ekonomskim autogolom i poređenjem ekonomija Hrvatske i Srbije. Tako su naše komšije sa 4,2 miliona stanovnika imale na kraju 2019. godine  BDP (bruto domaći proizvod ) od 53,6 milijardi dolara, a mi sa gotovo 7 miliona žitelja 46 milijardi. No, predsednik Vučić slavodobitno postiže autogol izjavom da ćemo Hrvatsku, koja ima  BDP od 48,3(?) milijardi, prestići sa BDP-om do kraja 2021.godine?! Uzgred, BDP po glavi stanovnika u Hrvatskoj iznosi 13.500, a kod nas 7.200 dolara. Prosečna plata u Hrvatskoj je na kraju prošle godine bila oko 900, a kod nas nije dostigla 500 evra.

Predsednik  Srbije je postigao i jedan „sporni“ autogol izjavom da je Ana Brnabić sjajna premijerka i da računa na ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića. Zvižduci upućenih premijerki, njeni verbalni incidenti i neprimerene izjave i poređenja, kao i brojne afere vezane za ime Stefanovića idu na ruku priznanavanja autogola, ali predsednik ima pravo da bude (ne)zadovoljan saradnicima iako im po Ustavu on nije „šef“.

No,da ne dužim, bilo je još udaraca u stative i prečke sopstvenog gola zvanog Srbija, ali oni nisu promenili rezultat na semaforu, najbolji i ikad ostvaren u novijoj istoriji demokratije.

Ipak, na kraju ove autogoleade, počasni gol je Aleksandar Vučić ipak postigao rečima: „Izvinite..!“

»»» Svi tekstovi V. Mandića su na OVOM LINKU!

Vladimir Mandić – najkraća autobiografija: „Rođen sam 1949. u Beogradu. Ceo svoj radni vek proveo sam u „Politici“. Desetak godina sam pisao svašta nešto, a onda sam do penzije uređivao svašta nešto. Izveštavao sam sa Kosova, iz Ustavnog suda (koji je tada manje ćutao nego ovaj danas), vraćao se preko Pančevačkog mosta posle osam uveče sa posla za vreme bombardovanja… Sada ponovo pišem jer nisam u mogućnosti da idem kod psihijatra zbog zabrane izlaska“…

 

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: