Vlasotince: Danijela Anđelković dobitnica Puškinove nagrade, koja će joj biti uručena u Moskvi

Loading

ВЛАСОТИНЦЕ- Родом из Власотинца, већ 25 година живи и ради у Великом Ропотову код Косовске Каменице, Данијела Анђелковић, једна је од овогодишњих добитника престижне Пушкинове награде за најбољи есеј из књижевности ван граница руског говорног подручја. Овај традиционални међународни конкурс већ двадесет година организује Руска газета, а Данијела је једина овогодишња добитница ове награде из Србије и са простора Косова и Метохије. Вест је одјекнула у стручној јавности и на друштвеним мрежама, а ми смо јој се обрадовали, јер је Данијела Анђелковић „наше горе лист“, рођена Власотинчанка, а пре тачно четврт века била је и део групе младих ентузијаста који су покренули обнову петог издања листа „Власина“ тако да је са поносом присвајамо и као члана редакције наших локалних новина које су наставиле традицију започету 1926. године.
На овогодишњи 20. Међународни Пушкинов конкурс пристигло је 529 есеја на тему „Аутограм победе“, посвећене 75. годишњици победе над фашизмом у Другом светском рату. Рад Данијеле Анђелковић је ушао у категорију најбољих радова.
„У основи мог рада је заправо осврт на то како својим ученицима у основној школи приближавам ову тематику кроз приче и песме из тог периода и тако им приказујем стравична страдања људи и тужне приче о њиховим судбинама“, објашњава нам Данијела Анђелковић
За њу ово представља круну дугогодишњег рада, али и подстрек да настави своју борбу за очување руског језика и културе и враћање овог језика у српске школе.
Посебан значај ова награда за Данијелу Анђелковић има и због тога што се као наставник руског језика у основним школама у Великом Ропотову и Ранилугу великим делом посветила изучавању живота и рада Александра Пушкина, једног од највећих руских писаца.
Церемонија доделе награде биће одржана у Москви почетком септембра и ово путовање у Русију Данијела са радошћу очекује.
Она је пре десет година добила и престижну награду „Учитељ године“ у Руској школи у Београду, успешно сарађује са Удружењем Славјаносербија и руском школом у Шуји.
Као неко ко се здушно бори за очување руског језика у нашим школама и ко деци уме да пренесе лепоту и значај овог словенског језика за светску књижевност, уметност и науку, Данијела често својим ученицима прочита следећи цитат: „Ако би се из светског сликарства уклонило руско сликарство – свет би потамнео. Ако би се из светске музике уклонила руска музика, свет би оглувео. Ако би се из светске књижевности уклонила руска књижевност, свет би занемео“.
Она веома успешно учи своје ђаке да воле руски језик, подстиче их да читају на руском, бодри их да упознају културу ове велике словенске земље, што им и делом показује.
“Ако учитељ воли само посао, он је добар учитељ. Ако учитељ воли ученика као отац или мајка, он је бољи од оног учитеља који је прочитао све књиге, али не воли ни посао, ни ђаке. Ако учитељ сједини љубав према послу и према ученицима, он је савршен учитељ”, још једним цитатом, овог пута, Лава Николајевича Толстоја, завршава наш разговор Данијела Анђелковић о значају просветарског позива и љубави према њему, коју мора да има свако ко ради у школској учионици.

НАПОМЕНА: Пројекат – Култура и образовање у време интернета. Овај садржај део је пројекта који је суфинансирала општина Власотинце. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.“ (Уговор о додели средстава из буџета општине Власотинце). Напомена: видети сајт (поглавље о Власотинцу)

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: