Vlasotince: Ove godine neće biti održan 35. „Vinski bal“

Loading

ВЛАСОТИНЦЕ – Хроничари власотиначког краја истичу да је историја Власотинца, можда, најпре историја вина и виноградарства. У монографији „Власотинце“, мр Лука Крстић, некадашњи чувени професор Власотиначке гимназије, подсећа на речи италијанског сликара светског гласа Лоренца Пијемонта, који је, после посете „Винском балу“ 1995, узвикнуо: „Мислио сам да је Фелини надреалиста, а када сам видео „Вински бал“, сад мислим да је реалиста.“

Први „Вински бал“ одржан је у Власотинцу 1960. године. На гвозденом мосту, којег више нема, преко Власине госте су дочекивале две огромне винске флаше, док су на „балски стадион“ улазили кроз огромну бачву. Осим најбољег винара и највеселијег госта, на овој манифестацији бирана је и мис „Винског бала“која је требало ногама да гази грожђе, а прва флаша напуњена тим вином продавана је на аукцији и цена је достизала и 1.000 ондашњих немачких марака!

Ове године у Власотинцу неће бити одржан традиционална манифестација, 35. „Вински бал“, одлучио је Штаб за ванредне ситуације на предлог ЈКП „Комуналац“ и Турстичке организације из тог места. Такође је закључено да се не организују и друге културно-забавне манифестације, али и традиционлни вашар.

„Вински бал“, који се одржава крајем августа, деценијама је назначајниија привредно-туристичка манифестација у овом крају на којој се додељују бројне награде и током дводневно трајања град на Власини посети више десетина хиљада гостију из земље и иностанства.

Од самог оснивања, било је периода када и није било Винског бала, али се по први пут догађа да се не одржава из здравствених разлога – због ковида 19.

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor