Leskovac: Maternji jezik – Antologija savremene dijalekatske poezije (1980-2010)

Loading

ЛЕСКОВАЦ – Лесковачки културни центар и Књижевна заједница “Бора Станковић” из Врања издавачи су књиге “Матерњи језик – антологија савреме дијалекатске позије (1980 – 2010)”. За издавача: Сања Цонић и Мирослав Цера Михајловић. Уредници: Сунчица Денић и Драган Радовић. Приредио: Зоран Вучић.

Књига је подељена ауторима. Један од заступљених песника, Радосав Стојановић, објавио је на свом ФБ налогу реаговање, које преносимо у целини.

РАДОСАВ СТОЈАНОВИЋ: ПРОВИНЦИЈСКИ КОМПЛЕКСИ
Каква је то антологија када вам у њој у три песме начине 22 грешке и исеку један стих? То значи да су вам изменили 22 стиха, а један осакатили, а да вас као аутора за то нису питали. А нису се ни потписали као коаутори. Нити су добили ваше одобрење да се ваше песме тамо нађу. Стручњаци ове књижевне хајдучије: аутор Зоран Вучић и уредници књиге „Матерњи језик“ Мирослав Цера Михаиловић и Драган Радовић, заједно са писцем поговора Сунчицом Денић Михаиловић, нису се либили да тамо уврсте максималан број својих песама и, замислите, без грешака. Мирослав Михаиловић – 15, Драган Радовић – 12, Зоран Вучић – 9 и Сунчица Денић – једну али вредну три пуне странице – „Жими све“. Из самог наслова се очитује генијалност ауторке, а тек из поговора „Дијалекатска књижевност југа Србије“, па му испада да су Богдан Чиплић, Матија Бећковић, Миро Вуксановић, Драгомир Брајковић, Иван Негришорац и још неки у књизи заступљени људи са тог жалосног југа Србије! А када је реч о белешкама о писцима, једино Радосав Стојановић није завредео да му се помене ни једна од 40 објављених књига. Али су зато све своје педантно унели, а о Матији Бећковићу написали белешку од три-четири странице, само што му нису објавили имена љубавница. Можда би их и унели, да су их знали. И сада ће морати нишки правосудни орган да о томе расправља, јер књигу су два издавача Лесковачки културни центар и Књижевна заједница „Борисав Станковић“ Врање штампали у Нишу. Типични провинцијски комплекси које прате сујетне болести провинцијских пискарала.

НАПОМЕНА: Видети овде опширније у ПДФ

Radosav Stojanović, književnik

Напомена: На Википедији је детаљно представљен рад овог изузетно успешног и талентованог писца и новинара.

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor