Prohor Pčinjski: Proslava 950 godina manastira odložena za 6. septembar  

Loading

Prohor Pčinjski (foto OK/ S. Tasić)

VRANJE – Centralna proslava jubileja, 950 godina manastira Prohor Pčinjski, koja je trebalo da bude održana 17. maja zasedanjem Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve, zbog virusa korona odložena je za 6. septembar. Osim novog termina održavanja centralne proslave, odlučeno je i da o novom terminu održavanja Međunarodnog skupa “Prepodobni Prohor Pčinjski – 950 godina u srpskom narodu”, odluku donese Programski savet odbora.
Radove za Međunarodni skup koji je trebao da bude održan od 11. do 13. juna prijavilo je više od 50 istraživača iz zemlje i inostranstva.
Obeležavanje jubileja trebalo je da bude završeno 12. novembra, na dan Svetog Milutina, koji je obnovio manastir pre 700 godina, a u međuvremenu su trebale da budu organizovane izložbe, literarni i likovni konkursi, promocije knjiga, letnja škola za srpsku decu i omladinu iz dijaspore i brojne druge aktivnosti koje će verovatno dobiti novi termin.
Inače, jubilej će svojim aktivnostima obeležiti i Kolo srpskih sestara, Svepravoslavno društvo Sv. Justin Ćelijski i Vranjski i Justinova omladina.
Pokrovitelj proslave je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor