Vladimir Mandić, novinar: Krizni štab bez obraza i savesti grubo vređa zdrav razum građana (beleške jednog penzionera)

Loading

Vladimir Mandić, poznati novinar i urednik “Politike”

Krizni štab bez obraza i savesti grubo vređa zdrav razum građana i ne haje za žrtve, zarad opstanka i lične promocije. Šta još treba da se dogodi u zemlji Srbiji pa da Krizni štab za suzbijanje pandemije korona virusa podnese ostavke, a nadležno tužilaštvo pokrene istragu i utvrdi krivičnu odgovornost pojedinih članova za smrt desetine nedužnih žrtava?!

Gotovo pet meseci je prošlo od obećanja Ane Brnabić da će Vlada i Krizni štab objaviti sve relevantne podatke o trošenju para poreskih obveznika za kupovinu zaštitnih sredstava, maski, rukavica, testova, respiratora i ostale opreme. Umesto izveštaja, zvaničnici, počev od predsednik Republike, pa do poslanika vladajuće stranke, svakog dana nas bombarduju različitim brojkama o kupljenim respiratorima. Aleksandar Vučić za pet meseci trajanja pandemije NIJEDNOM njie ponovio istu brojku o respiratorima koje Srbija ima što u bolnicama, što u skladištima.

O lažnim podacima o broju zaraženih i umrlih od korone više znaju vrapci pod krovom „Batuta“ nego građani Srbije. Nemušta, nejasna, čak i smešna objašnjenja tako ozbiljne statistike, ne mogu da zadovolje čak ni iole sklone osnovce matematici. Mesec dana od objavljivanja istraživanja BIRN-a o broju umrlih v.d. direktorka „Batuta“ Verica Jovanović, osim demantija u kome ništa konkretno ne demantuje, ne uspeva da racionalno objasni narodu otkud dve baze podataka i ko je i zašto  umanjivao broj umrlih od korone. Nema ni logičnog objašnjenja kako je nedelju pred izbore svakog dana bilo 90 i kusur novozaraženih i jedan umrli?! I najnovija neslaganja podataka lokalnih samouprava i gradskih zavoda za javno zdravlje sa brojkama koje saopštava „Batut“ takođe zbog nerazmljivih objašnjenja izazivaju sumnju.

O nekada uglednom pulmologu dr Nestoroviću, koji je pod noge bacio „struku“ kako bi postao medijska zvezda provladinih tabloida i televizija sa nacionalnom frekfencom, ne treba arčiti prostor i zamarati čitaoce. Nejasno je samo što, i pored podnetih pismenih predloga, ne reaguje Srpsko lekarsko društvo i ovom doktoru, sada šarlatanu koji se dodvorava vlasti, ne oduzima licencu.

Uzgred , pitanja dr Nestoroviću i dr Kisić Tepavčević: kada ste i da li ste u toku pandemije obukli makar jednom skafander i pregledali obolele na respiratorima?! Da li ste za ovih pet meseci posetili neku kovid -ambulanti ili bolnicu ili ste samo na televizijam gde ste redovni gosti videli neopisive gužve i slušali bolesne i nezadovoljne građane koji satima čekaju na preglede, a danima na rezultate testiranja?

Da li znate da zbog korone u Urgentnom centru KCS ne hospitalizuju teške bolesnike sa kardio-vaskularnm i pulmološkim problemimai da primaju samo pacijente koji su preživeli infarkt?

Da li znate da u Urgentnom centru KCS ortopedi ne obavljaju operacije i da pacijente upućujuna VMA, a da tamošnji ortopedi, zbog velike gužve, starije pacijenta sa pridruženim bolestima hospitalizaciju i operacije zamenjuju gipsanim zavojima bez snimanja posle stavljanja gipsa!?

Kada smo već kod zamenice direktorke „Batuta“,ona je, bar se laicima čini, okrenula ćurak naopako otkako se našla na izbornoj listi Aleksandra Vučića. Od nekadašnje doktorke, koja je svojim izjavama na početku pandemije ulivala poverenje i kojoj je ogromna većina gledalaca i slušalaca verovala, kontradiktornim izjavama zarad aplauza koje je dobijala od vlasti (čitaj Vučića  i Brnabićke) dovela je sebe u situaciju da je upoređuju sa dr Nestorovićem.Uz to, juče je sebi dala za pravo da zahtev više od 700 lekara da Krizni štab podnese ostavku oceni nekompetentnim, uz opasku da to ne traže epidemiolozi, infektoolozi…

I pored apela, molbi i zahteva javnosti da Krizni štab objavljuje i podatke o broju novozaraženih i umrlih od korone u Beogradu, tih podataka nema. Jedino se dr Kon koprca i pokušava sam da otkrije kako funkcioniše baza podataka „Batuta“, ali nažalost ne uspeva.

O nesuvislim izjavama i objašnjenjima ministra zdravlja i premijerke takođe ne treba trošiti reči, jer su one postale ne samo anegdotske, već su i inspiracija mnogim satiričnim pričama, aforizmima i humoreskama.

Uz dva , tri izuzetka – dr Radovanovića, dr Jankovića i dr Tiodorovića – preostali članovi Kriznog štaba bi morali da budu smenjeni, kada se već oglušuju o zahteve demonstranata, kolega i dobrog dela javnosti da podnesu ostavke. A  potom i da svoje postupke  ugrožavanja javnog zdravlja objasne i nadležnom tužiocu.

I na kraju pitanje članovima Kriznog štaba: da li Vas bar malo grize savest šta ste uradili ovom  narodu zarad lične ambicije i vlasti pod čijim ste skutima?

»»» Svi tekstovi V. Mandića su na OVOM LINKU!

 Vladimir Mandić – najkraća autobiografija: „Rođen sam 1949. u Beogradu. Ceo svoj radni vek proveo sam u „Politici“. Desetak godina sam pisao svašta nešto, a onda sam do penzije uređivao svašta nešto. Izveštavao sam sa Kosova, iz Ustavnog suda (koji je tada manje ćutao nego ovaj danas), vraćao se preko Pančevačkog mosta posle osam uveče sa posla za vreme bombardovanja… Sada ponovo pišem jer nisam u mogućnosti da idem kod psihijatra zbog zabrane izlaska“…

 

 

 

 

 

 

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: