Vlasotince: Na keju, kraj Vlasine, ispred galerije Kulturnog centra, prva 3D slika

Loading

VLASOTINCE – На кеју испред галерије Културног центра у току је израда прве 3Д слике. Академски сликар и 3Д стрит уметник Миливој Коле Костић, из Новог Сада, јуче је почео прве радове на бетону, изради мреже и скице.

Чланови К&К 3Д тима, уметник Миливој Костић и Катарина Костић Стојановић су Власотинце посетили прошле године када је са Културним центром договорена израда 3Д слике и мотиви који би могли да се на њој нађу.

„За сада нећемо откривати детаље који ће се наћи на слици, важно је само да се ради о симболима који су важни за Власотинце, који се односе на Власину, вино и виногорје“, каже Катарина Костић Стојановић.
„Овакве слике су део урбане културе последњих година и доприносе укупној културној и туристичкој понуди једног краја. О идеји за 3Д слику у Власотинцу размишљамо већ неколико година и напокон смо у прилици да је реализујемо. С обзиром да су због епидемије коронавируса све манифестације отказане, да нисмо у могућности да организујемо Лето у Власотинцу, ово је јединствена могућност да људима који већи део лета проводе на Власини приуштимо могућност да виде оно што смо планирали. С обзиром да се ради на отвореном и у ограђеном простору потпуно је епидемиолошки безбедно. А својеврсна „изложба на отвореном“ унеће мало промена у свакодневницу, која је већ месецима без икаквих културних дешавања. У овом тренутку, после холандског града Ден Хелдера, ми смо једини градић који ће имати 3Д слику“, истиче Бобан Димитријевић, директор Културног центра Власотинце.


„Ефекат 3Д слике види се само из једне тачке. Свако од посматрача моћи ће да уђе у слику и постане део ње. У класичном сликарству нема интеракције између уметника и посматрача, у 3Д стрит арт-у та интеракција постоји. Након фотографисања публике, 3Д слике се шире интернет мрежом тако да се ова уметност приближава великом кругу људи“, додаје Миливој Костић
По његовим речима било је потребно доста времена да се разради идеја и обаве сви прорачуни како би урађена илустрација могла да се претвори у тродимензионалну слику. Да би слика нешто дуже трајалабиће урађена акрилним бојама за бетон.
Овај новосадски уметник се 3Д сликарством бави од 2011. године, једини је у Србији до сада и један од ретких у региону. Редовно учествује на фестивалима у иностранству, посебно у Немачкој. Недавно је учествовао на виртуелном Blumberg street art festival. Један је од победника на конкурсу “Од инспирације до дела“, који је намењен уметницима у разним областима, који је организовала национална платформа „Србија ствара“, уз подршку УНДП.

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: