Vranje: Povećan broj nasilja u porodici, u Sigurnoj kući smeštene 2 žene i 4 dece

Loading

ВРАЊЕ (ТВ Врање) – Од проглашења епидемије вирусом корона у Србији, увођења ванредног стања, а потом и ванредне ситуације, забележен је повећан број насиља у породици над старим и одраслим лицима. Неки од њих смештани су у Прихватилиште за одрасла и стара лица, при Центру за развој локалних услуга социјалне заштите.

Неке ситуације, нажалост, пробуде у људима оно најгоре. Уверење да се на родитеља рука не подиже у прилично нереалним временима испада другачије. Остаје питање да ли су нам најближи и заиста најближи.

Имамо повећање у делу насиља над старим лицима, где одрасла деца врше насиље над својим родитељима. Док је трајало ванредно стање, имали смо повећан број, каже Данијела Милосављевић, градска већница.

То потврђују и подаци из Основног јавног тужилаштва у Врању, према којима је од 15. марта до 20. јула предложено 20 хитних мера из Закона о спречавању насиља у породици, у случајевима када су деца била насилна према родитељима. Забележено је и да су због тога две особе добиле притвор од 30 дана, а процесуирано је 10 људи.  И у одељењу у Бујановцу је једно лице процесуирано, а једном је изречена хитна мера.

Како су ми рекли у Центру за социјални рад, ради се о људима који више конзумирају алкохол него што би требало. То је један од узрока који доводи до насиља над родитељима. Међутим, има различитих околности, истиче већница.

Прихватилиште за одрасла и стара лица је једино место, где жртве насиља потраже уточиште. Током протеклог периода повећан је број оних који су због насиља које су трпели од своје деце завршили у Прихватилишту.

Подаци о партнерском насиљу су приближно исти као и раније, тако да су у Сигурној кући смештене, тренутно, две жене и четворо деце.

 

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: