Borovnice na Vlasine i ove godine u opasnosti od “divljih berača”

Loading

Inspekcijski nadzori kontrole sakupljanja borovnice biće obavljeni u pratnji čuvara zaštićenog područja i policije.

LESKOVAC, VRANJE, SURDULICA – Republički inspektori Ministarstva zaštite životne sredine i čuvarska služba PIO “Vlasina“, upravljača Turističke organizacije opštine Surdulica, organizovaće tokom jula i avgusta vanredne kontrole u oblasti zaštite prirode na teritoriji Predela izuzetnih odlika “Vlasina”.

U nadležnosti Republičkih inspektora i čuvarske službe je kontrola sakupljanja i korišćenja divlje flore i faune.
Na osnovu iskustva iz prethodnih godina i opravdane sumnje da će sakupljači brati borovnicu u periodu kada još uvek nije zrela, kao i da će se sakupljanje vršiti nedozvoljenim sredstvima, grabuljama, inspekcijski nadzor biće obavljen radnim danima, vikendom, u kasnim večernjim satima i tokom noći.
U navedenom periodu biće pojačana kontrola na terenu i u preduzećima koja se bave otkupom i prometom zaštićene vrste, borovnice.
Sve nepravilnosti biće sankcionisane u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode. Inspekcijski nadzori biće obavljeni u pratnji čuvara zaštićenog područja i policije. Inspekcijski nadzori se obavljaju u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode, Uredbom o proglašenju i zaštiti PIO “Vlasina“ i Uredbom o stavljanju pod kontrolu korišćenja i prometa divlje flore i faune.

Izvor OK Radio

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: