Marina J. Janjić: “Zlatno pero” za monografiju “Pune ruke života – ginekologija i akušerstvo Vranja u matici vremena”

Loading

ВРАЊЕ – Награда Златно перо коју додељује Српско лекарско друштво ове године отишла је у руке докторке Марине Ј. Јањић за монографију ”Пуне руке живота – гинекологија и акушерство Врања у матици времена”. Ова награда додељује се годишње аутору најбољег научног рада у историји српске медицине.

Докторка Јањић специјалиста је гинекологије и акушерства, а награђену монографију издала је прошле године.

”Монографија ”Пуне руке живота” отргла је од заборава многе догађаје и људе, а како су истакли стручњаци пуна је фактографских чињеница, те ће допринети проучавању медицине, гинекологије и акушерства, али и историји завичајне медицине.

Примаријус доктор Марина Ј. Јањић истакла је да је циљ монографије да прикаже развој гинеколошко-акушерске мисли и праксе у врањском крају од немањићког времена до данашњих дана.

“Ова књига је настала из потребе да се сачува од заборава, као драгоцено искуство, све оно што су самопрегорно генерације лекара – гинеколога-акушера, неонатолога, бабица и немедицинског кадра у врањској гинекологији чинили, “дочекујући” нове Врањанце и Врањанке, радујући се њиховом првом плачу,” истакла је докторка Јањић на промоцији ове монографије.

”Сматрам да је ово начин и да им одам признање и захвалност, јер су они део свог живота уградили у развој овог Одељења поштовањем прошлости, претходника и учитеља, такође сматрам да моја професија обезбеђује себи будућност”, изјавила је прим. др Марина Ј. Јањић, ауторка.

Докторка Марина Ј. Јањић рођена је у Владичином Хану, основну и средњу школу завршила је у Врању, а Медицински факултет у Нишу, где је завршила и магистарске студије. Специјалистичке студије гинекологије и акушерства завршила је 2000. године, од када ради на Одељењу за гинекологију и акушерство врањске болнице. Има звање примаријуса. Поред лекарске праксе бави се научно-истраживачким радом и историјом књижевности – преноси ТВ Врање.

 

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor