Blagoje Savić, koji živi u Vranju, priprema novu zbirku pesama

Loading

Благоје Савић,професор и песник из Врања

ВРАЊЕ – Опредељен за модерно, али увек ослоњен на предање, признати српски песник и приповедач, Благоје Савић, који живи и ради у Врању већ две деценије, припрема нову збирку песама.

Савић је гостујући у програму Радио телевизије Врање говорио и о раду Удружења књижевника Врања чији је члан. До сада је објавио десетак запажених  издања, а под називом „Закључај прах“ и збирку изабраних песама. У Удружењу књижевника Врања ради на афирмацији писаца чија дела још увек нису објављена.

Кроз стихове трага за сопственом мером и усмерава критички израз ка  лошој стварности, стоји у рецензији Савићеве збирке песама „Два ваздуха“, изашлој прошле године у издању Удружења књижевника Врања. Песничка душа никада не мирује и онај ко се озбиљно посветио поезији нема му повратка, каже Савић потврђујући да припрема нову збирку.

”Имам неколико рукописа, али се то стално мења, то је врење у песнику. Док збирка не буде савршена, песник не дозвољава да стихови остану онакви какви су првобитно настали. Има и песника који се љуте и тешко пристају да нешто промене, али када пристану на промену, после протока времена су задовољни,” објашњава Благоје Савић.

Као афирмисани песник, али и као професор књижевности, Благоје Савић ради на едукацији млађих стваралаца у Удружењу књижевника Врања. ”Ако рукопис има неку вредност, онда вреди радити на њему даље. Ту су чланови овог удружења који усмеравају ствараоца, дају предлоге и примедбе, имају  контакте са писцима са којима сарађују и који такође помажу. И многи велики писци дају колегама рукописе да их прочитају и процене, па и око самих наслова су се водиле праве битке, јер је и назив дела веома важан,” каже Савић.

Поезија Благоја Савића препознатљива је по аутентичном лирском изразу, „који чини маркантни репер у савременом српском песништву” оцена је Миљурка Вукадиновића једног од рецензената његове збирке песама „Два ваздуха“.

 

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor