PROF. DR MIODRAG STOJKOVIĆ NAJPOZNATIJI I NAJUSPEŠNIJI LESKOVČANIN DANAŠNJICE

Loading

Prof. dr Miodrag Stojković

LESKOVAC – Prof. dr Miodrag Stojković najpoznatiji je Leskovčanin i jedan od najuglednijih naučnika koji je angažovan na čuvenom univerzitetu Harvard.

Genetičar Miodrag Stojković je izjavio za agenciju Beta da je tim naučnika iz Srbije, Španije i Velike Britanije koji on predvodi, prvi u svetu istražio štetnost plastike po ljudski embrion.

Prof. dr Miodrag Stojković i supruga Marta

PORTRET BEZ RAMA

Jelena Popadić 24. februara 2019. godine objavljuje u „Politici“ prilog o profesoru Stojkoviću “Portret bez rama i naslovom “Mejd in Leskovac: Njegova Specijalna bolnica za lečenje steriliteta „Spebo medical” u Leskovcu čuvena je ne samo u regionu, već i u celom svetu. U poslednjih 10 godina, koliko postoje, pomogli su rođenje više od 800 mališana.

Stojković je član DS-a od osnivanja, a narodni poslanik od 2012. do 2014. godine. Zbog toga nije čudno što se DS pobunio kada je pre nekoliko dana u objavljena vest da je razrešen dužnosti šefa Katedre za matične ćelije na doktorskim studijama Medicinskog fakulteta u Kragujevcu. Dekan ove visokoškolske ustanove Vladimir Jakovljević potvrdio je, a zatim, kako je objavljeno, i demantovao ovu vest. Stojković je, zapravo, u jednom danu razrešen, a potom vraćen na dužnost, nakon što su se njegove kolege oštro pobunile protiv odluke rukovodstva.

Prašina se digla i kada je, u leto prošle godine, precrtan u prvom krugu izbora za akademika Srpske akademije nauka i umetnosti. Pokrenuta je debata o kriterijumima izbora članova SANU, a Stojković je poručio: „Bruka je njihova, a ne moja, neću se više kandidovati”. Epilog je da će ovaj naučnik zatražiti odsustvo sa Medicinskog fakulteta i otići u svet kako bi potražio bolje uslove za rad i razvoj Centra za izučavanje matičnih ćelija, čije je osnivanje pokrenuo, a koji još nije završen. „U zemlji koja odumire borba protiv bele kuge i dalje ostaje preča i važnija od svih. Zbog toga nije samo želja moga srca, već i moja obaveza, da nastavim da radim”, poručio je ovim povodom. Nadamo se da se nije oprostio od Srbije.

O PROF. STOJKOVIĆU I NJEGOVOJ BOLNICI

U Specijalnoj bolnici za vantelesnu oplodnju u Leskovcu, prvoj takve vrste južno od Beograda, rođena je prva beba začeta vantelesnom oplodnjom 14. februara 2009. godine. Prvorođena beba je devojčica teška 2,9 kilograma, a njeni roditelji, koji žive u Beogradu, više puta su pokušavali u drugim klinikama da dođu do potomstva, ali sve do sad nisu imali sreće.

Profesor Miodrag Stojković rođen je 1964. godine u Leskovcu gde je završio osnovnu i srednju medicinsku školu. Studije veterinarske medicine u Beogradu završio je 1990. godine, a 1991. odlazi u Nemačku, gde je prve dve godine bio medicinski tehničar. Ubrzo u Minhenu počinje da radi na nostrifikaciji diplome i doktorskim studijama. Doktorira iz oblasti biotehnologije 1996, a 2002. godine postaje i privatni docent na Ludvig-Maksimilijan univerzitetu u Minhenu. U međuvremenu radi kao embriolog, sa posebnim interesovanjem za reprogramiranje, epigenetiku i ranu embriologiju. U Velikoj Britaniji se, 2002. godine, pridružuje Institutu za Humanu genetiku i Medicinskom fakultetu Univerziteta u Njukaslu, gde postaje profesor embriologije i biologije matičnih ćelija. Prof. Stojković je pionir u mnogim naučnim disciplinama, uključujući izolaciju, rast i diferenciranje matičnih ćelija. Između ostalog, 2003. godine, u Velikoj Britaniji uspeva da izoluje prvu potpuno okarakterisanu liniju ljudskih embrionalnih matičnih ćelija, prvi u svetu dobija dozvolu da se bavi kloniranjem embriona, a po prvi put uspeva da klonira ljudske embrione. Odlično govori nemački i engleski jezik, a njegov roman-prvenac nosi naslov „Crničani“.

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: