VLADIMIR MANDIĆ, NOVINAR: GAFOVI ODLAZEĆE VLADE (beleške jednog penzionera)

Loading

Vladimir Mandić,dugogodišnji novinar i urednik Politike

Demagogija, licemerje, nerešene afere, sumnjive diplome ministara, laži… sve su to epiteti za odlazeću Vladu Republike Srbije.

Iako se gotovo svakodnevno Ana Brnabić ubi tvrdeći da je Srbija pravna država, da su vladavina prava i demokratija odlike zemlje koju vodi njena vlada i da samo oni koji mrze ovu prelepu zemlju mogu da je svrstaju u hibridne, nedemokratske države, ipak je stvarnost na strani onih koji kažu da živimo u diktatorskom režimu u kome se ne poštuju ni Ustav, ni važeći zakoni.

Da su u pravu govore i poslednji gafovi vlade kojoj je istekao mandat.

Tako u članu 17. Zakona o Vladi Republike Srbije piše da „Vlada kojoj je prestao mandat može vršiti samo tekuće poslove… Ona ne može postavljati državne službenike na položaje u organima državne uprave, a pri vršenju osnivačkih prava može jedino da imenuje ili da saglasnost na imenovanje vršioca dužnosti direktora i članova upravnog i nadzornog odbora“.

Ipak, Vlada je u poslednjih mesec dana, od 1. jula do danas, donela desetak rešenja o imenovanju vršilaca dužnosti pomoćnika i zamenika direktora u više državnih organa i to na tri meseca?! Tako će Marku Đuriću u narednih 90 dana, do izbora nove vlade i parlamenta, pomagati dva zamenika i čak pet pomoćnika direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju!

O pomoćnicima u zamenicima direktora u drugim državnim organima, imenovanim u toku jula i poslovima koji će raditi u sezoni godišnjih odmora  ne traba arčiti prostor.

Odlazeća vlada je uz to protivno zakonu imenovala i dva pomoćnika ministara Ljajića i Nedimovića, takođe na rok od tri meseca!

I pitanje: da li Strategija razvoja pravosuđa 2020-2025. godine, objavljena u „Službenom glasniku“ broj 98 od 10. jula, spada u tekuće poslove vlade kojoj je istekao mandat?

A onda je u ponedeljak povučen još jedan nerazuman potez. Posle obećanja Aleksandra Vučića da će Srbija kompletno finansirati izgradnju aerodroma u Hercegovini, u Trebinju su se sastali predstavnici vlada Srbije i Republike Srpske da bi se dogovorili o najboljoj lokaciji za aerodrom koji će Srbiju u startu koštati najmanje 30 miliona evra.

Posle sastanka Zoran Ilić, pomoćnik ministra u Vladi Srbije čak je izjavio da će „osim za Hercegovinu aerodrom značiti i za Crnu Goru i Hrvatsku“?! Valja podsetiti da je aerodrom u Dubrovniku udaljen od Trebinja 31, a onaj u Tivtu 41 kilometar.

Željka Cvijanović, predsednica Vlade Republike Srpske, posle Vučićevog obećanja, licemerno je izjavila da je „oduševljena novom idejom izgradnje aerodroma između Trebinja, Gacka i Bileće“, iako je ta ista vlada 2014. ugasila preduzeće „Aerodrom Trebinje“, koje je za pet godina postojanja sa tri zaposlena radnika potrošilo na plate gotovo milion evra i na izradu projektne dokumentacije oko 800.000 evra!

„Samo potpuno lud čovek može ovde da zamisli aerodrom“, jedan je od više stotina komentara čitalaca portala u RS i BiH. Na najposećenijem portalu TrebinjeLive nema nijednog, od stotinak komentara, koji podržava reaktiviranu ideju izgradnje aerodroma. Uglavnom, sve se svodi na konstataciju da je reč o marketingu pred septembarske izbore u Republici Srpskoj.

I Transparentnost internacinale BiH sumnja u ceo projekat jer „ni banjalučki aerodrom praktično ne funkcioniše“.

Da li se posle deset godina ponovo pokreće priča o „aerodromskom mitu u Hercegovini“ kao predizborno obećanje ili zbog zainteresovanosti kineske kompanije AVIC da uđe u ovaj posao, vreme će dati odgovor.

Nejasno je samo zašto Vučić hoće da finansira „neprofitabilan projekat“ kao koncensionar na 25 do 30 godina, kada je Srbija dala pod koncesiju Francuzima vrlo profitabilan aerodrom „Nikola Tesla“?! I zašto pregovore o izgradnji trebinjskoig aerodroma vodi predstavnici vlade kojoj je istekao mandat? To nije tekući posao, a mogao bi biti i suviše krupan zalogaj i za vladu koja će uskoro biti formirana.   

»»» Svi tekstovi V. Mandića su na OVOM LINKU!

Vladimir Mandić – najkraća autobiografija: „Rođen sam 1949. u Beogradu. Ceo svoj radni vek proveo sam u „Politici“. Desetak godina sam pisao svašta nešto, a onda sam do penzije uređivao svašta nešto. Izveštavao sam sa Kosova, iz Ustavnog suda (koji je tada manje ćutao nego ovaj danas), vraćao se preko Pančevačkog mosta posle osam uveče sa posla za vreme bombardovanja… Sada ponovo pišem jer nisam u mogućnosti da idem kod psihijatra zbog zabrane izlaska“…

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: