VLADIMIR MANDIĆ, NOVINAR: Dr Verica Jovanović u „svađi“ sa zdravim razumom i srpskim jezikom (Beleške jednog penzionera)

Loading

VLADIMIR MANDIĆ, NOVINAR I DUGODIŠNJI UREDNIK LISTA “POLITIKA”

Da li je dr Verica Jovanović, v.d. direktorka Instituta za javno zdravlje „Batut“, ubeđena da su novinari i milioni tv-gledalaca blesavi i debili ili je pak u „svađi“ sa zdravim razumom i srpskim jezikom?

Odgovor na ovo vrlo teško pitanje može se samo naslutiti i iz njenih, kako kaže, izlaganja na konferenciji za medije Kriznog štaba održane juče (u petak) u Palati Srbija.

Mnogo je lakše predložiti  Vladi Srbije da doktorku Jovanović, ako već zbog „viših interesa“ i „čuvanja od javnosti“ pravih podataka o broju umrlih od virusa korone  treba  da ostane u v.d. direktorskoj fotelji „Batuta“, bar isključi sa press konferencija! Njeni odgovori novinarima samo doprinose daljoj eskalaciji nepoverenja u Krizni štab, čije smenjivanje  potpisima traže hiljade lekara, prosvetnih radnika, umetnika, glumaca…

Desetine hiljada građana je širom Srbije do pre neki dan takođe tražilo smenu članova Kriznog štaba za borbu protiv covida 19, da bi Vlada posle četiri meseca saopštila imena onih koji su nas (ne)radom, merama,  izjavama i savetima doveli u ovu, sada, vrlo nezavidnu korona-situaciju.

Sledi obrazloženje predloga, iz koga će se i nazreti odgovor na pitanje sa početka beleške.

Elem, na pitanje novinarke šta bi savetovala starijoj populaciji kako da se zaštiti i ponaša, kada je često u bliskom kontaktu sa unucima i potomcima, dr Verica je odgovor počela izlaganjem o epidemiološkoj situaciji u domovima za stare, hvaleći Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i njenog ministra.

Ona je rekla da je zadovoljna načinom i primenom preventivnih mera i dodala da brojke pokazuju da je taj deo stanovništva ozbiljno shvatio potrebu za primenu mera…

Na to se nadovezala novinarka Nove.rs. tražeći komentar i navodeći da je, po zvaničnim podacima Ministarstva, 14. jula bilo 15 zaraženih među zaposlenim u ustanovama socijalne zaštite i 34 korisnika. Tri dana kasnije oboleo  je 21 zaposleni i 36 korisnika, da bi 20. jula te brojke bile: 63 obolela zaposlena i 53 korisnika.

U četvrtak, 30. jula, saopšteno je da su obolela 244 korisnika i 101 zaposleni u socijalnim ustanovama!

-Takva situacija je očekivana s obzirom da se od početka meseca beleži porast broja zaraženih i u opštoj populaciji – reterirala je dr Jovanović i vispreno i „stručno“ zaključila : „Prema tome ukoliko se u nekoj od tih ustanova dogodi povećan broj slučajeva, onda se prijavi epidemija i situacija se rešava!“

Uz napomenu da je šest organizacija, koje se bave zaštitom ljudskih prava i brigom o osobama sa invaliditetom u otvorenom pismu premijerki, Ministarstvu za rad i „Batutu“ zatražilo podatke o broju umrlih i obolelih takvih osoba od početka pandemije korone i da ih nije dobilo, novinarka je jasno, precizno i na srpskom jeziku pitala kada će dobiti odgovore?

V.d. direktorka „Batuta“ je rekla da su im ti podaci na neki način dostavljeni, ali i da sami zahtevi  podrazumevaju da se ne daju samo brojke, već i analize i objašnjenja i da će „Batut“ dostaviti odgovore.

I tako  je nekada vrlo popularna tv-serija  „Đekna još nije umrla, a ka’ će ne znamo“  doživela reprizu u interpretaciji dr Vesne Jovanović.

A dali ćemo mi čuti precizan odgovor umesto „dr Verica još nije smenjena, a ka’ će ne znamo“, vreme će pokazati.

 

»»» Svi tekstovi V. Mandića su na OVOM LINKU!

 

Vladimir Mandić – najkraća autobiografija: „Rođen sam 1949. u Beogradu. Ceo svoj radni vek proveo sam u „Politici“. Desetak godina sam pisao svašta nešto, a onda sam do penzije uređivao svašta nešto. Izveštavao sam sa Kosova, iz Ustavnog suda (koji je tada manje ćutao nego ovaj danas), vraćao se preko Pančevačkog mosta posle osam uveče sa posla za vreme bombardovanja… Sada ponovo pišem jer nisam u mogućnosti da idem kod psihijatra zbog zabrane izlaska“…

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: