PRIMER ZA UGLED: Žarko Ivković, iz Vlasotinca, osvojio srebrnu medalju na Svetskoj hemijskoj olimpijadi

Loading

ВЛАСОТИНЦЕ – На понос Власотинца, Ниша и целе Србије, Жарко Ивковић, ђак генерације у ОШ „Синиша Јанић“ пре четири године и овогодишњи ђак генерације у Гимназији „Светозар Марковић“ у Нишу освојио је сребрну медаљу на Међународној хемијској олимпијади и сврстао се у ред најбољих младих хемичара на свету.


Ове година 52. Међународна хемијска олимпијада је због пандемије коронавируса одржана као онлајн такмичење од 23. до 30. јула. Организатор је била Турска, јер је требало да Истанбул буде домаћин Олимпијаде. Учествовало је 235 такмичара из 60 земаља, међу којима су били и средњошколци из Србије.
На велико задовољство Власотинчана, боје Србије је на такмичењу веома успешно бранио млади Власотинчанин Жарко Ивковић, ученик четвртог разреда Гимназије „Светозар Марковић“ из Ниша. Жарко је на олимпијади освојио сребрну медаљу, као и чланови српског тима: Филип Колџић, из Београда и Јован Марковић из Крушевца, док је бронзу изборио Василије Пантелић из Београда. По броју медаља Србија је заузела шесто место у Европи и петнаесто место на свету, а Жарко Ивковић је показао да је најбољи хемичар међу вршњацима из целог света.


„Био сам део тима који је представљао Србију на Међународној Мендељејевој хемијској олимпијади (IMChO) и на Међународној хемијској олимпијади (ICho). На ICho-у сам освојио сребрну медаљу. То је најпрестижније такмичење из хемије за средњошколце, на коме је ове године учествовало 60 земаља. Задаци знатно превазилазе оквире средњошколског образовања, па смо због тога имали припреме у трајању од две недеље током којих су нас припремали проф. Нико Радуловић са ПМФ-а у Нишу, проф. Душан Сладић са Хемијског факултета у Београду и Видак Раичевић, студент докторских студија на ПМФ-у у Новом Саду. Припреме се биле напорне, радили смо и по десет сати дневно, али је било право задовољство и уживање да се ради са професорима и осталим члановима тима“, истиче Жарко Ивковић.
Екипа Србије је тест радила у библиотеци Хемијског факултета у Београду, тако што је имала пет сати времена за израду девет задатака из различитих области хемије.
Иначе, Жарко Ивковић је пре четири године био ђак генерације у Основној школи „Синиша Јанић“ у Власотинцу, ове године је проглашен за ђака генерације у Гимназији „Светозар Марковић“ у Нишу где је похађао одељење за ученике са посебним способностима за физику.
„Конкуренција у Гимназији „Светозар Марковић“ за избор ђака генерације је заиста била велика и није се знало до задњег момента ко ће бити добитник овог признања, али сам ја имао највише поена на конкурсу који је школа расписала. Са друге стране, позитивна конкуренција какву смо имали у школи је та која те гура напред и извлачи максимум из тебе“, додаје овај нишки гимназијалац који је дефинитивно најбољи међу најбољима .
На питање шта је потребно за тако велики успех, Жарко без дилеме одговара да је поред преданог рада, потребан таленат, али и мотивација да се тај таленат искористи.
Овај свестрани младић из Власотинца је пре четири године био добитник и Светосавске награде Министарства просвете, науке и технолошког развоја за резултате постигнуте у области образовања, затим Октобарске награде општине Власотинце за успехе на такмичењима у основној школи, али и добитник бројних признања у школи због изузетних успеха на такмичењима највишег ранга из хемије, физике, математике, информатике и српског језика.
Жарко је недавно уписао студије хемије на ПМФ-у у Нишу са жељом да се након студија бави истраживачким радом.
Овај талентовани и свестрани младић из Власотинца је још један доказ да је Власотинце прави расадник успешних и даровитих младих људи који су будућност наше земље и наше науке, који померају границе у својим областима интересовања.

НАПОМЕНА: Пројекат – Култура и образовање у време интернета. Овај садржај део је пројекта који је суфинансирала општина Власотинце. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.“ (Уговор о додели средстава из буџета општине Власотинце). Напомена: видети сајт (поглавље о Власотинцу)

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor