OPŠTA BOLNICA: Onkološki pacijenti primaju se redovno i prema terapijskom protokolu

Loading

LESKOVAC – U Službi onkologije, koja je zbog formiranja Kovid bolnice izmeštena na Odeljenje hematologije, na korona virus testiraju se samo one osobe koje zbog propisane terapije moraju da budu hospitalizovane 24 sata. Onkološki pacijenti se primaju redovno i prema terapijskom protokolu, rekao je za TV Leskovac Dragan Sapundžić, internista sa ove službe.

Iako je pandemija korona virusa samo dodatni problem na već postojeće tegobe onkoloških pacijenata, oni različito mogu da reaguju ukoliko budu inficirani.

„Pacijenti koji nisu pod terapijom, dakle svi oni koji su pre više godina imali karcinom  u slučaju zaraze korona virusom,mogu da imaju posledice kao i ostali  ljudi. Međutim, ukoliko su pod hemoterapijom, oni su u tom slučaju pod višestrukim rizikom –  kaže doktor Sapundžić.

U nekoliko slučajeva testovi pacijenata smeštenih na Službi onkologije, pokazali su pozitivan nalaz, ali su na sreću svi bili sa blažim tegobama. Međutim, ono što može biti veliki problem za onkološke bolesnike, je dejstvo samih hemoterapija.

„Hemoterapije mogu različito da deluju, ali svakako je prisutna toksičnost u krvnoj slici, koja u nekim slučajevima može i u toku primanja same terapije da bude, doduše u retkim slučajevima, sa fatalnim ishodom – naglašava Sapundžić

Iako je broj pacijenata već godinama konstantan, u poslednje vreme povećava se broj obolelih od karcinoma pluća i debelog creva.

„Nažalost ima i mlađih osoba među obolelima od karcinoma – kaže doktor Sapundžić. On ističe da žene oboljevaju najčešće od karcionoma dojke i pluća, dok su kod muškaraca najzastupljeniji na plućima, odnosno na debelom crevu.

„U decembru prošle godine otkriven mi je karcinom debelog creva. Dolazim na hemoterapije, koje su mi u početku bile malo „teške“, ali sada nakon što popijem tabletu za mučninu, mogu i sam da odem do kuće kolima. Nema zastoja u primanju terapije, sve je u redu , iako je korona – kaže Živojin Đorđević iz sela Ladovica, u opštini Vlasotince.

Onkološki pacijenti, koji su izašli iz rizika od ponovnog oboljevanja, a koji imaju redovne  kontrolne preglede kod lekara, ovih meseci zbog kovida 19, uglavnom zovu telefonom  za savet ili konsultaciju.

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor