DR MILOŠ ŠARIĆ: Izložba “Saglasje” u Narodnoj biblioteci “Desanka Maksimović”

Loading

ДР МИЛОШ ШАРИЋ: Млад, суперталентовани уметник из Власотинца, чија су дела позната и у САД

ВЛАСОТИНЦЕ – Жарки дани око Горешњака и Светог Илије, у породичним календарима свих људи нашега краја, најпоштованији су и испуњени посебном духовношћу и свечарским односом. Печалбари те дане обавезно проводе у својим кућама, ученици и студенти, који су на распусту, преко дана су крај Власине, увече на корзоу. Готово да нема куће у Власотинцу која, баш у ово доба, нема у гостима родбину или пријатеље. Управо, због свега напред реченог, и ми смо одлучили да приредимо једну посебну изложбу, којом би задовољили све укусе и генерације. Свакако, и скренули пажњу на завичајне уметнике и њихове успехе.

Вероватно погађате, замолили смо др Милоша Шарића, нашег суграђанина, младог а већ, у националним оквирима, афирмисаног уметника, да направи избор својих дела и представи се ширем аудиторијуму. На жалост, као и неколико претходних изложби, и ову ћемо моћи да пратимо једино електронским путем. С друге стране, можда је то и предност, јер ће моћи да је види много већи број људи и тако се упозна са радом овог изузетног ствараоца, понављамо – рођеног у Власотинцу.

Са Милошем Шарићем, смо, на нашу срећу, успоставили вишеструку сарадњу. Већ неколико година, он нам је драгоцена подршка у дефинисању програмских садржаја наше Галерије, као и у реализацији неколико ликовних конкурса. Своје радове, скулптуре у металу, први пут је представио у Власотинцу 2018. године, на самосталној изложби, баш у Галерији наше библиотеке. Ове године је планирано његово представљање у неколико градова Србије. Изложба у Београду, у Студентском културном центру, реализована је почетком ове године, а крај пандемије чекају нишка и лесковачка публика. Поменуте две изложбе заокружују досадашњи Шарићев рад и носе назив „Сагласје“.

Изложба „Сагласје“ приказује истраживачки процес у скулптури који аутор спроводи од 2014. године до данас. Она повезује радове из неколико, до сада, остварених серија, односно тематских целина. Под називом „Трен“, „Бесконачност додира“, „Живот (у) секири“ и „Сви моји преци“, они су већ излагани као засебне уметничке приче. Ипак, њих повезује исти уметнички нагон и ликовни приступ – секире и мотике, језик су и рукопис којим аутор саопштава своје поимање стварности, људских односа и вредности којима тежи.

Стари употребни предмети, оруђа, користе се као симболички елементи за компоновање скулптура, својеврсних наративних целина. Било да су радови апстрактни или често антропоморфни, уз одабране називе, указују на два уметникова става. Један је критички и односи се на отуђеност савременог друштва, условљен новим начинима рада, посредством нових технологија (нпр. скулптуре Ужурбаност и Остати сам). Други став је онај који указује на вредности које треба афирмисати, а које су везане за човекову интиму, свет личног али и универзалног – скулптуре Породица, Огњиште, Трајање, Загрљај, Раздраганост, Соба наде. Тражење појединца истраживањем своје прошлости, као и потреба за подршком и јасним ослонцем у породици, исказани су кроз радове из серије „Сви моји преци“. Они заокружују лични став и осећај да је тек повратком у прошлост, а то се кроз радове манифестује и повратком старим предметима, могуће разумети садашњост и освестити неке вредности за будућност – објављено је на сајту Народне библиотеке “Десанка Максимовић”.

ВЛАСОТИНЦЕ: Народна библиотека “Десанка Максимовић”, центар културних дешавања у граду

БИОГРАФИЈА

Милош Шарић (1991) основне академске студије вајарства завршио је на Факултету уметности у Приштини – Звечану 2014. године. Мастер академске студије Примењеног вајарства завршио је на Факултету примењених уметности у Београду 2015. године, а на истом Факултету је и докторирао, на студијском програму Примењене уметности и дизајн 2019. године.

Добитник је Треће награде жирија и публике на конкурсу за скулптуру „Београдски читач“, која је представљена 2015. године у Галерији РТС-а у Београду, а која се од 2017. налази у јавном простору – Градском парку Каселбери, „Врт скулптура“ у Орланду на Флориди (САД). Излагао је на шест самосталних и на више од седамдесет колективних и међународних изложби у земљи и иностранству. Учесник је неколико ликовних колонија. Његова дела налазе се у јавним и приватним колекцијама. Члан је УЛУС-а и УЛУПУДС-а од 2016. године. Живи и ствара на релацији Власотинце – Београд.

НАПОМЕНА: Пројекат – Култура и образовање у време интернета. Овај садржај део је пројекта који је суфинансирала општина Власотинце. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.“ (Уговор о додели средстава из буџета општине Власотинце). Напомена: видети сајт (поглавље о Власотинцу)

ИЗЛОЖБУ МОЖЕТЕ ПОГЛЕДАТИ ОВДЕ

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor