SRBA TAKIĆ, PESNIK IZ VLASOTINCA: Pobednik pesničkog konkursa “Preobraženjsko pojanje”

Loading

VLASOTINCE (Piše: Saša Z. Stanković, profesor) – Društvo umetnika „Svetionik“ i Niški pesnički krug u saradnji sa Narodnom bibliotekom „Stevan Sremac“ u Nišu, organizovalo je po deveti put Festival pisane reči na dijalektu „Preobraženjsko pojanje“, na kome je prvo mesto za poeziju ponovo pripalo pesniku Srbi Takiću, direktoru Narodne biblioteka „Desanka Maksimović“  Vlasotince.  

Takić je poslednjih godina izuzetno uspešan kao poeta, tako da je osvojio destak nagrada širom Srbije.

Ovogodišnji selektor je Vera Cvetanović, priznata književnica i profesorka srpskog jezika iz Babušnice.

„Ja sam i prošle godine dobio prvu nagradu za pesmu na ovom konkursu. Svako priznanje prija, ali ne samo kao pohvala umeća pisanja, već više kao potvrda da „borba“ za očuvanje svojih starina i obeležja, identiteta i posebnosti, među kojima je jezik najvažniji, ima smisla. Bio sam radostan kada se  na konkursu Vinskog bala pojavila kategorija „pesma na dijalektu“, ali, nažalost, to je trajalo samo dve godine. Potrudiću se da najesen, Biblioteka i Udruženje Loza organizuju bar jedno okupljanje pesnika koji pišu na maternjem jeziku“, kaže pesnik Srba Takić.

Pošto nas je ove godine napustio Miroslav Mitković Nam, idejni tvorac „Preobraženjskog pojanja“, njemu je posthumno pripalo priznanje „Reč baštine“.  Violeta Jović dobila je priznanja „Ranka Ranđelović“ za dugogodišnje stvaranje na dijalektu i doprinos afirmaciji festivala.

POEZIJA:

  1. mesto Srba Takić – Vlasotince;
  2. mesto Vesna Đurković – Niš;
  3. mesto Dragan Veličković – Grdelica;

Pohvala: Radmila Petrovski (Džonijeva).

PROZA:

  1. mesto Dragan Ćirić – Niš;
  2. mesto Milko Stojkovic – Smederevska Palanka;
  3. mesto Beka Mitić-Ristić – Niš;

НАПОМЕНА: Пројекат – Култура и образовање у време интернета и дигиталне ере

Овај садржај део је пројекта који је суфинансирала општина Власотинце. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.“ (Уговор о додели средстава из буџета општине Власотинце)

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor