AKTUELNO U LESKOVCU: Tradicionalni sastanak direktora škola sa gradonačelnikom dr Goranom Cvetanovićem

Loading

ЛЕСКОВАЦ: Др Горан Цветановић и директори лесковачких школа

ЛЕСКОВАЦ – Градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић данас је у сали Скупштине града Лесковца одржао традиционални састанак са директорима основних и средњих школа поводом почетка нове школске године.

На почетку обраћања, градоначелник је нагласио да пандемија вируса корона намеће бројне изазове образовном систему и читавом друштву, али да надлежни удруженим снагама дају све од себе да на њих правовремено одговоре.

Он је казао да су улагања у област у образовања ради унапређења услова школовања и даље приоритетна и да се од пројеката који директно подржавају младе неће одустајати.

„Ученици првог разреда, њих 1.132, и њихови родитељи сигурно највише стрепе данас. Локална самоуправа ће и ове године финансирати уџбенике за ђаке прваке. У буџету Града је за те намене испланирана сума од 6 милиона динара, а исплаћена сума зависи од броја који се пријави за ову значајну помоћ. Не одустајемо од добрих пројеката, па ћемо и ове године по шести пут о трошку Града на наградно путовање послати све матуранте који су средњу школу завршили са Вуковом дипломом. За овај пројекат је до сада из буџета издвојено око 12 милиона динара. И ове године настављамо са награђивањем најбољих на Дан града и Дан Светог Саве јер та средства представљају најбоље уложен новац. Како бисмо мотивисали младе и показали да се њихови успеси цене, до сада смо наградили 3000 најуспешнијих ученика, студената, спортиста, уметника, са око 80 милиона динара”, казао је градоначелник и представио три нова члана Градског већа: др Александра Миловановић, Александру Ђорђевић и Мају Валчић, вишеструке добитнице ове награде, које су током свих нивоа школовања остваривале изванредне резултате.

„Свесни смо тога да се са повећањем броја запослених родитеља повећава и број захтева за боравак деце у вртићима, па смо зато још прошле године иницирали субвенционисање боравка деце у приватним вртићима износом од 5 милиона динара. Недавно је у центру града отворен вртић Вил. Сигуран сам да ће овај подстицај знати да искористе и други предузетници.

До сада смо у енергетску санацију школских објеката уложили 250 милиона динара. У уређење и изградњу спортских хала и терена до сада је уложено преко 162 милиона динара. У побољшање услова школовања санирањем кровова, санитарних чворова, грејања, дворишта, ограда до сада је уложено преко 82 милиона динара.“

Обраћајући се руководиоцима основних и средњих школа, градоначелник им се захвалио у своје име и у име члана Градског већа за област образовања и спорта мр Бранкице Стаменковић на доброј сарадњи и конструктивној комуникацији, те честитао новоизабраним директорима Основне школе „Коста Стаменковић“, ОШ „Јосиф Костић“, ШООО „Доситеј Обрадовић“ – др Александри Сибиновић, Милану Тончићу и Драгани Ковачевић, као и реизабраним директорима Музичке и Пољопривредне школе, Биљани Миљковић и Далибору Јовановићу. Он је упутио честитке и Драгани Цветановић, директорки лесковачке Гимназије на Сретењском ордену, као и избору на место председнице Актива средњих школа, и Дејану Цакићу, који води Актив основних школа, а поздравио је и Александра Николића, новог председника синдиката.

Градоначелник се осврнуо и на дуговања за грејање и електричну енергију школа која се по репрограмима и даље измирују и истакао да то не спречава град да улаже у образовање и редовно измирује обавезе попут сталних трошкова, исплате јубиларних награда и трошкова превоза за запослене.

„Као и за време изолације, наставно особље ће поднети велико оптерећење у новонасталим околностиа. Град Лесковац се поноси просветним радницима и подржава њихов рад зато смо од почетка 2020. по основу јубиларних награда и трошкова превоза исплатили 34,9 милиона динара”, казао је градоначелник Цветановић и додао да је један од главних циљева локалне самоуправе да у наредном четворогодишњем периоду легализује све школске објекте .

Набрајајући будуће пројекте, чије се реализација планира у 2020. и 2021. години, градоначелник је најавио побољшање енергетске ефикасности и изградњу дневног боравка у ШОСО „11. октобар“, побољшање енергетске ефикасности објеката основних школа „Вожд Карађорђе“ и „Аца Синадиновић“ и почетак израде пројекта за енергетску санацију објекта Текстилне школе.

„Реконструкцију Трговинско угоститељске школе у Лесковцу смо планирали да започнемо ове године, али је Канцеларија за управљање јавним улагањима, која ће финансирати ове радове вредне скоро 190 милиона динара, померила реализацију за 2021. годину. До краја текуће године планира се расписивање поступка јавне набавке за постављање ограде око Основне школе Радоје Домановић у Братмиловцу. Пројектована вредност инвестиције је око 5,8 милиона динара. Планира се изградња спортског терена у Медицинској школи вредности око четири милиона динара. План је да пројекат буде финансиран путем Министарства спорта и омладине уколико Министарство одобри средства. У 2021. планира се и постављање ограде око школе у Горњој Јајини вредности 1,4 милиона динара. Што се тиче побољшања услова грејања у школама планирамо да у 2020. започнемо радове у основним школама у Грделици и у Брестовцу укупне вредности око 9 милиона динара. У 2021. те радове планирамо да започнемо у школама у Винарцу и Братмиловцу у вредности од 10,3 милиона динара”, рекао је градоначелник закључивши да Лесковац неће запоставити ниједну школу, ни у сеоском подручју, ни самом централном градском језгру.

Састанку су присуствовали и чланови удружења „Хисарски шампиони“ због организације хуманитарне акције у оквиру које су школама „Коста Стаменковић“, „Светозар Марковић“ и Предшколској установи донирали 1000 маски, дезинфекциона средства и хируршке рукавице због чега им је градоначелник упутио велику захвалност.

Након градоначелниковог излагања, праћеног филмом о улагању у област образовања присутни директори су говорили о стању и организацији рада у својим школама уз закључак да су спремно почели нову школску годину и уз велику захвалност на бројним инвестицијама.

Поједини су изнели проблеме са којима се суочавају како би са локалном самоуправом пронашли најбоље решење.

Данашњи састанак завршен је уз честитке за почетак нове школске године и за успех свим првацима који отварају ново поглавље живота.

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: