FOTO PRIČA: Upravljanje otpadnim vodama, projekat vredan 26 miliona evra

Loading

ЛЕСКОВАЦ – Пројекат „Управљање отпадним водама на територији града Лесковца“ представља једну од најзначајнијих инвестиција у граду на Ветерници. Он се састоји из три компоненте: изградња градског колектора, Линија воде и Линија муља – потројење за пречишћавање отпадних вода и изградња канализационе мреже у 16 насељених места које у целости вреде више од 26 милиона евра, и представљају изузетно комплексне и захтеве подухвате.

ЛЕСКОВАЦ: Градоначелник др Горан Цветановић на конференцији за новинаре

Поводом постављања резервоара за складиштење биогаса на постројењу, данас је одржана конференција за штампу на којој је градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић поручио: „Поносан сам на истрајност локалне самоуправе да се овај пројекат заврши јер је он врло комплексан и са собом носи много изазова и проблема. Имам ту част да нашим грађанима представим овај део пројекта који ће решити велики комунални проблем, заокружити комплетан процес заштите животне средине и уврстити наш град и државу у ред градова и земаља са развијеном свешћу о важности очувања животне средине.“

Маја Милошевић Милојић, руководилац пројекта за постројење за пречишћавање отпадних вода, је појаснила да овај објекат, који је висок 10 метара и има облик лопте и запремину од 960 м3има важну улогу у технолошкој обради отпадних вода, јер се у њему након обраде у дигесторима складишти биогас који се касније, уколико има одговоарауће карактеристике, користи за снабдевање постројења електричном и топлотном енергијом. Она је додала да је 90 % радова на изградњи постројења реализовано.

Будимир Стојиљковић, који је задужен за изградњу градског колектора, је казао да се и ова инвестиција приводи крају. „Остало је да се ископају ровови око 300 метара и да се положи и завари 345 метара цеви. Према уговору са надлежним министарством, овај пројекат би требало да буде завршен до краја 2021. и ми ћемо га испоштовати. Следи испитивање водоне пропусности снимањем камере и спајање са правцима из насеља Анчики, Бобиште и Зелене зоне.“

Сам технолошки процес пречишћавања се одвија на следећи начин: отпадна вода кроз градски колектор долази до постројења и у првој фази – линији воде – бива механички очишћена. Затим вода улази у биолошке базене где се чисти од бактерија и као апсолутно биолошки чиста излази у реку Јужну Мораву.

Муљ се затим убацује у дигесторе у којима се одвија процес анаеробне дигестије муља када долази до издвајања биогаса који, уколико је задовољавајућег квалитета, складишти у резервоару који данас имамо прилике да видимо. Муљни колач, произведен у овој фази, је обезводњен за 5-10 % у односу на прву фазу и као такав се депонује на регионалну депонију у Жељковцу која је пројектована по свим европским стандардима – објављено је на званичном сајту града Лесковца.

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor