FOTO PRIČA: U Leskovcu počelo snimanje filma „Bilo jednom u Srbiji“

Loading

ЛЕСКОВАЦ – Глумци у главним и споредним улогама, мноштво статиста у костимима двадесетих година прошлог века и велика екипа иза камере у некадашњој фабрици „Зеле Вељковић“, у Текстилној улици, оживели су амбијент индустријског центра Србије у периоду између два светска рата, Лесковца – Српског Манчестера.

Виктор Савић, Теодора Ристовски, Радован Вујовић ће, играјући главне улоге, представити дух тадашњег Лесковца у љубавном троуглу који је поред индустријског успеха главна тема филма под радним називом „Било једном у Србији“.

Сви глумци су изразили велико задовољство што учествују у овом великом пројекту и представили своје улоге Цонета, који се враћа из рата и покреће морал и дух Лесковчана уз покретање фабрике и текстилне индустрије, Зорку фаталну жену која је живела испред свог времена и Прокића главног Цонетовог опонента.

Главни „кривац“ за оживљавање овог значајног периода града Лесковца на филмском платну Звонимир Шимунец је казао да је пословна заједница тадашње Европе давала име Манчестер свим успешним текстилним центрима и да је имао велике и успешне људе и захвалио се градоначелнику Цветановићу на великој подршци:

„Имамо велику подршку и то се мора рећи. Да није било градоначелника Горана Цветановића и његовог несебичног залагања, ми не бисмо снимили овај филм. Све структуре, од Комуналца, преко Водовода до Електродистрибуције, су нам помагале на сваком кораку и морам да кажем да је његова заслуга велика. Лесковац доказује да је достојан великих људи који су правили чуда.“

Градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић није крио задовољство због почетка снимања филма:

„Читавој екипи која ради на овом филму желим добродошлицу у наш град. Ви ћете оживети период између два светска рата када је Лесковац био привредни, трговачки, економски и банкарски центар Србије. Тада је у њему било 16 банака и тада је Централна банка Србије позајмљивала новац од лесковачких банкара. Дух, људи, надимци и догађаји биће приказани са жељом да се прикаже менталитет и тадашња средина која је од турске касабе постала прелепа варошица. Хвала господину Шимунецу који и поред бројних препрека улаже велики труд у овај поисао. Јер, велика је ствар да се на платну оживи значајна историја какву је имао наш град. Ми ћемо свима који су овде помоћи да се осећају пријатно и потрудити се да им што више олакшамо рад.“

Према речима Петра Ристовског, режисер филма, цела екипа је уз велико усхићење, ишчекивање и нестрпљење чекала почетак снимања:

„Трудићемо се да направимо један филм који је романтичан, мелодраматичан, предузетничку и драмску причу уз приказ победничког стања духа Лесковчана тог времена који их је одржао и гурао напред у тешким временима после Првог светског рата.“

Извор: званични сајт Града Лесковца

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor