DR NATAŠA DIMITRIJEVIĆ, DOKTOR EKONOMSKIH NAUKA: „Pravila igre“, priča

Loading

Dr Nataša Dimitrijević, izuzetno nadarena književnica iz Leskovca

Miris uredno posloženog drva za ogrev nepogrešivo podseća da se jesen primiče. Septembar polako najavljuje kraj godine. Dok se sunce lagano gasi, postaje sve hladnije.

Ti si od onih koji vole jesen, kišu, stud. Lišće koje šušti usred navale olujnog vetra. Voliš nagoveštaj novog koji donosi promena godišnjih doba. Navlačiš na sebe neku laganu setu kao kišni mantil. Več spreman, okačen pokraj ulaznih vrata. Kako se dani oblače i mrače, tako se i ti, malo po malo, povlačiš u sebe. Sebično se čuvaš od svega i od svih.

Fijukanje vetra premotava tvoje misli na početak godine. Januar. Nova godina. Smeješ se zvonkim smehom dok nameštaš zvezdu na vrhu jelke. Smehom, u kome se poput kutije sa iskakajućom igračkom, nagurala treptava nada, strah, ljubav, strepnja, očaj.

Nagurao si nadu pod levu mišicu, da ne sklizne, stišćeš jako. Nestalna je, migolji se. Čeka… Strah ti se pokraj nogu šćućurio kao mače. Prede zadovoljno pored svog gospodara. Crpe tvoju toplotu. Razmenjujete energiju uzajamno. Ljubav ti se zavukla u zadnjem, desnom džepu iznošenih farmerki, pa gviri kao preveliki novčanik. Povremeno opipavaš da ne ispadne. Strepnja ti kovrdža svaki pramen kose posebno, kao jesenja jutarnja vlaga. Zamrsila ti sve u glavi. Očaj ti se u prste ulepio kao kad slučajno dotakneš smolu na prelepom drvetu.

Zvezda stoji nakrivo kao da se ruga savršenstvu. Ostavljaš je tako. Dopada ti se njen prkos. Tipkaš prekidač i jelka zasvetluca. Bleštava i sjajna ozaruje ti lice. Osećaš radost. Obožavaš novogodišnje kinđurenje. Svaki put se zaljubiš u sebe luckastog i detinjastog. Onog, koji se svaki put raduje prvim pahuljama i nadolazećim praznicima. Prebiraš prstima po telefonu omiljene praznične pesme… Let it Snow… pevušiš, pojačavaš zvuk. Zaigraš.

Muzika te pokreće i budi. Pomalo nevaljalo, miluje ti ušnu resicu. Odzvanjaju u tebi šuštave reči – otpor, otpor. otpor. Najednom, razumeš njen poziv koji kaže: suprotstavi se svemu što te nagriza i slama. Dosta si igrao po tuđim pravilima. Zbunjeni saigrač u tuđoj igri.

Soba je utonula u mrak. Samo jelka blista. Blistaš i ti sa njom. Do vraga sve što te oslabljuje! Nisi ishodao ovolike godine da bi sada zastao. Nem. Pred svetom. Pred sobom. Do vraga i Ti što si im dozvolio! Što se komešaš, ljutiš, duriš i zapomažeš. Što si zaigrao po tuđim pravilima, igru koju i ne poznaješ.

Ovde je kraj! – kažeš. Zakoračiš unazad kao da fizički napuštaš odredjeni prostor. Njihovo igralište. Pravila se od danas menjaju. Menjaš ih Ti. Nema više klimanja glavom da ne naružiš mir, ćutanja da ne praviš buku, smeškanja da ne uvrediš.

Kompromis da, ali ne sa budalama.

Danas je prvi septembar. Odavno si napustio njihovo igralište. Okrenuo si leđa i otišao. Ćutke si postavio neka nova pravila. Svoja, na svom terenu. Sediš zavaljen. Čekaš.

Jer bitka se najpre dobija u glavi. A ti si vraški sprman da ponovo zaigraš.

Njihovu igru, na svom terenu.

DR NATAŠA DIMITRIJEVIĆ: Višestruko talentovana i obrazovana Leskovčanka

dr Nataša Dimitrijević

 BIOGRAFIJA

Nataša Dimitrijević rođena je 16. marta 1979. godine u Leskovcu, gde je završila osmogodišnje i gimnazijsko obrazovanje. Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Nišu 2004. godine. Na istom fakultetu 2010. godine odbranila je magistarsku tezu pod nazivom „Značaj društvene odgovornosti preduzeća u savremenim uslovima poslovanja“. Doktorat ekonomskih nauka stekla je odbranom doktorske disertacije 2016. godine na temu „Poslovna etika, društvena odgovornost i konkurentska prednost preduzeća”, na Fakultetu za finansije, bankarstvo i reviziju, Univerziteta Braća Karić u Beogradu.

Dr Nataša Dimitrijević trenutno je šef računovodstva u Prekršajnom sudu u Leskovcu. Od 2005. godine radi u OŠ ’’Kosta Stamenković’’ u Leskovcu na računovodstvenim poslovima. Nakon toga, zapošljava se 2006. godine u srednjoj Trgovinsko-turističkoj školi u Leskovcu, gde obavlja poslove profesora ekonomske grupe predmeta. Od 2008. godine radi u Regionalnom garancijskom fondu za južnu Srbiju gde obavlja funkciju v.d. direktora. Od 2009. godine obavlja poslove saradnika direktora za ekonomska pitanja u Agenciji za lokalno ekonomski razvoj u Leskovcu.

Pohađala je 2010. Univerzitet socijaldemokratije (UNISD), u organizaciji Centara za studije socijalne demokratije i Fondacije Friedrich Ebert Stiftung. Tokom 2012. godine učestvovala je u obrazovnom programu „Upravljanje projektnim ciklusom u projektima finansiranim od strane EU“, Beogradske otvorene škole. Teme sa ovih studija su usko povezane sa etikom i društveno odgovornim poslovanjem.

Angažovana je u okviru USAID projekta za reformu sudstva kao član radne grupe za Pristup sudu. U okviru ovog projekta učestvovala je na studijskom putovanju u Americi na temu upravljanja sudskom administracijom. Takođe, učesnica je studijskog putovanja u Brižu (Belgiji) u okviru projekta Speak European – Kancelarije za evropske integracije, pri čemu je tri nedelje pohađala nastavu o Evropskoj Uniju na Evropskom Koledžu.

Nataša Dimitrijević udata je i majka dvoje dece.

 

 

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: