AKTUELNO U LESKOVCU: Zašto je Svetoilijsko groblje godinama zanemarivano?

Loading


ЛЕСКОВАЦ – У склопу обилазнице око Светоилијског гробља које се простире на 20 хектара, изграђене су канализација и саобраћајица у дужини од 406 метара. За овај значајни пројекат град Лесковац је издвојио 22,8 милиона динара. Радове на асфалтирању саобраћајнице који се приводе крају обишли су директори ЈП Урбанизам и изградња Новица Николић и ЈКП Комуналац Владимир Синадиновић.

„Пројекат је веома значајан за све наше суграђане јер ће им функционисање на овом простору бити олакшано у погледу приступа гробним парцелама њихових најмилијих. Значајно олакшање ће бити и за раднике ЈКП Комуналаца који ће на квалитетнији и несметанији начин обављати одржавање хигијене и за уређење овог дела града.

Што се тиче Јавно комуналног предузећа „Комуналац“, у нашој надлежности је да водимо рачуна о Светоилијском гробљу те се константно трудимо да допринесемо уређењу овог простора.

Пре непуних десетак дана изведени су радови на уређењу стаза у дужини од 750 метара од чега је 210 метара поплочано бехатон плочама, а остатак је асфалтиран. Вредност инвестиције је 5,8 милиона динара. Ово је трећа година да изводимо ове инвестиције те укупна дужина новоуређених стаза износи преко 2000 метара и укупно је уложено 18 милиона динара. Када је у питању рад погребне службе, није се радило само на уређењу стаза. Адаптирана је унутрашњост објекта капеле, направљена рампа за приступ особама са инвалидитетом, замењена столарија и извршена је санација фасаде“, казао је директор Комуналца Владимир Синадиновић.

Новица Николић, директор ЈП Урбанизам и изградња, говорио је о техничким детаљима изградње обилазнице: „Предмет уговора је изградња обилазнице око гробља, односно радови на изградњи саобраћајнице и на изградњи канализационе мреже у дужини од преко 400 метара која креће од улаза у комплекс гробља поред капеле, урађени су потпорни зидови неопходни за изградњу саобраћајнице. Изграђена је и канализациона мрежа. Данас се врши асфалтирање првог слоја, сутра ће другог, и следеће недеље ће се извршити радови на другој траси, код пута према Доњој Јајини.“

Данас је речено да је Светоилијско гробље занемаривано више деценија и да су прве значајне инвестиције започеле 2015. године изградњом тоалете и уређењем стаза. Најављено је и да ће комуналац уз подршку града на челу са градоначелником др сци. мед Гораном Цветановићем наставити уређење Светоилијског гробља – објављено је на звaничном сајту града Лесковца.

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor